Inicia
SegurCaixa Adelas

Augmenten les lesions associades a pràctiques esportives inadequades

 

D'acord amb un estudi dels experts del Departament de Fisiologia i de l'Institut de Nutrició i Tecnologia dels Aliments José Mataix de la Universitat de Granada (UGR), cada vegada hi ha més persones que, tot i vigilar amb els hàbits de vida, es fan malbé les articulacions quan fan esport. Els motius fonamentals són els excessos esportius i la falta d'informació sobre la millor tècnica per fer activitats sense lesionar-se. Els investigadors de la UGR han conclòs que tant l'excés com el defecte d'activitat física s'associa al dèficit de mobilitat articular en tots els subjectes estudiats.

 

Què són les POM?

Les patologies osteomusculars o POM són lesions inflamatòries o degeneratives del sistema musculoesquelètic, amb afectació articular, muscular, tendinosa i/o neurològica. Es calcula que a Espanya entre el 10 % i el 40 % de la població general presenta una POM, sobretot lumbàlgia i artrosi. Aquestes patologies són la primera causa de baixes laborals permanents, fet que implica un cost econòmic i social elevat. D'acord amb l'Enquesta Nacional de la Salut (2011-2012), almenys un de cada sis adults més grans de 15 anys pateix un dels trastorns crònics més freqüents: mal d'esquena lumbar (18,6 %), artrosi (18,3 %) i dolor cervical crònic (15,9 %).

 

L'esport mal fet pot causar lesions

Tal com ho expliquen Magdalena López-Frías, Teresa Nestares i Carlos de Teresa, autors del treball fet a la UGR, "les patologies osteomusculars poden venir determinades per hàbits d'activitat física inadequats, tant per defecte com per excés. En aquest sentit, és descoratjador que pacients que vigilen amb els hàbits de vida (normopès, son reparador, dieta equilibrada) puguin fer-se malbé les articulacions, sobretot els genolls, com a conseqüència d'una possible falta d'informació sobre la tècnica i la cura del sistema musculoesquelètic mentre es fa esport". En vista d'aquests resultats, els científics adverteixen que, "quan la gent té clar que per estar sa cal que cuidin l'alimentació i facin exercici físic, és necessari ensenyar-los com ho han de fer per prevenir altres problemes derivats de pràctiques inadequades".

 

Les dones són més propenses a les POM

D'acord amb les conclusions de l'estudi, les POM, sobretot la cervicàlgia i la lumbàlgia, afecten més les dones que els homes. "Les dones estudiades manifesten més dolor que els homes, i els moments en què es presenta més aquest tipus de dolor són quan participen en activitats socials, llegeixen o veuen la televisió, en el cas de la cervicàlgia; quan estan dempeus o dormen, en el cas de la lumbàlgia, o quan s'acoten o dormen, en el cas de la gonàlgia (mal de genoll)", apunten els autors de l'estudi.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Granada


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​