Inicia
SegurCaixa Adelas

Augmenten les urgències infantils a causa de la contaminació

 

Des de la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP) adverteixen que la combinació de nivells elevats de pol·lució que es registren darrerament, i les infeccions de les vies respiratòries, habituals d'aquesta època, està multiplicant les urgències infantils per crisis d'asma. "Aquestes darreres setmanes s'ha triplicat el nombre d'atencions a urgències, la majoria de les quals, vinculades a broncoespasmes per infecció de les vies respiratòries pel virus sincític respiratori (VSR), conegut com a virus de la bronquiolitis", comenta la doctora Cristina Ortega, membre del grup de treball d'Al·lèrgia Respiratòria i Asma de la SEICAP i responsable de la Unitat de Pneumologia i Al·lèrgia Infantil de l'Hospital Quirón San José.

 

Diòxid de nitrogen, el principal responsable de les crisis

El diòxid de nitrogen (NO2), de la mateixa manera que altres productes de la combustió dels motors, com el diòxid de sofre (SO2), afecta les vies respiratòries i agreuja els símptomes dels pacients que estan patint episodis d'infecció de les vies respiratòries. "En concret, el NO2 pot induir canvis en el bronqui terminal, fet que provoca la inflamació de la via aèria i afavoreix la broncoconstricció", explica la doctora Ortega. Madrid, Valladolid i Oviedo han estat algunes de les ciutats que han registrat índexs més elevats de contaminació els darrers dies, com a conseqüència de la concentració d'NO2.

 

Els infants, els més exposats

Segons un estudi britànic que s'ha publicat no fa gaire a la revista PLoS One, l'exposició a la contaminació del trànsit pot causar una petita reducció global de la funció pulmonar i fer augmentar la prevalença de nens amb disminucions clínicament rellevants pel que fa a aquesta funció. Un altre treball, que es va publicar el setembre a la Central European Journal of Public Health assegura que la qualitat de l'aire es relaciona de manera directa amb la prevalença de l'asma. Des de la SEICAP es recomana evitar estar-se durant molt de temps a les zones més contaminades, no practicar esport a l'aire lliure, fer servir el transport públic, no exposar-se al fum del tabac, evitar els ambients carregats, ventilar bé les cases, i augmentar l'atenció als infants amb asma.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

SEICAP​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin