Inicia
SegurCaixa Adelas

Beure alcohol fa augmentar el risc de síndrome premenstrual

 

Investigadors de la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) i de la Universitat de Southampton (Regne Unit) han fet un estudi que posa en relació la síndrome premenstrual (SPM) amb el consum d'alcohol. S'anomena SPM el conjunt de símptomes físics, psicològics i de comportament associats als cicles menstruals. Segons Bahi Takkouche, professor de la Facultat de Medicina de la USC, els símptomes més característics són irritabilitat i inflor abdominal, tot i que també entren dins del rang de símptomes els canvis d'humor, la sensació d'ansietat, la depressió, la pèrdua de control, la fatiga, la dificultat per concentrar-se o l'ansietat per menjar. El mal de cap o el mal de pits també formen part del rang de possibles símptomes propis d'aquesta síndrome.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors han revisat 19 estudis previs procedents de vuit països diferents, que sumen més de 50.000 participants. Després d'analitzar-los, els investigadors han estimat que un de cada deu casos de SPM al món podria estar relacionat amb el consum d'alcohol. Segons la metanàlisi, les dones que consumeixen alcohol tenen un risc de síndrome premenstrual un 45 % més alt que les que no beuen. A més, d'acord amb les dades sobre les quals ha treballat l'equip de recerca, les dones pateixen 3.000 dies d'incomoditat associada als períodes menstruals al llarg de la seva vida fèrtil.

 

L'alcohol afecta les hormones

La relació entre l'alcohol i la SPM es deu als canvis que aquesta substància causa sobre les hormones sexuals esteridees durant el cicle menstrual i les interaccions que presenta amb la serotonina, un neurotransmissor relacionat amb els estats d'ànim. Tal com explica Takkouche, "Consumir alcohol de manera excessiva fa augmentar el risc de patir la síndrome un 79 %. Actualment el mateix equip d'investigació està estudiant el paper del tabac i els factors psicològics en l'aparició de la SPM.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Xornal da USC

British Medical Journal

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin