Inicia
SegurCaixa Adelas

Beure te calent redueix les probabilitats de patir un glaucoma

 

Prendre almenys una tassa de te calent cada dia es pot associar a un risc significativament més baix de desenvolupar un glaucoma.

 

D'acord amb un estudi dut a terme per científics de l'Escola de Medicina Warren Alpert de la Universitat de Brown (Rhode Island, EUA), les persones que sovint beuen te calent tenen menys risc de patir un glaucoma. Aquesta malaltia ocular greu, una de les causes principals de ceguera arreu del món, es produeix quan hi ha danys al nervi òptic a causa, normalment, d'un augment de la pressió intraocular o PIO. Avui dia aquest problema visual afecta 57,5 milions de persones i s'espera que el 2020 afecti 65,5 milions.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Recerques prèvies suggerien que la cafeïna podia alterar la pressió intraocular. Això no obstant, aquest és el primer estudi que compara l'impacte potencial de les begudes descafeïnades i les begudes amb cafeïna sobre el risc de patir un glaucoma. Els investigadors van consultar les dades de l'enquesta nacional sobre salut i nutrició, que es va fer als EUA del 2005 al 2006 (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES). Es tracta d'un sondeig anual en què van participar unes 10.000 persones, i que inclou entrevistes, exàmens físics i mostres de sang, dissenyats per mesurar l'estat de salut i nutricional dels adults i els infants estatunidencs. A l'enquesta també es va preguntar als participants la freqüència i la quantitat de begudes (amb cafeïna i descafeïnades, inclosos refrescos i te gelat) que havien ingerit durant els 12 darrers mesos. Del període seleccionat pels investigadors, també s'incloïen tests oculars sobre glaucoma. Dels 1.678 participants que van aconseguir els resultats complets de la prova ocular, 84 adults (el 5 %) havien desenvolupat l'afecció.

 

Beure te per protegir la vista

Segons les dades obtingudes, els participants que havien begut te calent tots els dies tenien menys risc de patir un glaucoma en comparació amb qui no ho havia fet. Després de considerar altres factors potencialment influents (com ara la diabetis o el tabaquisme), els bevedors de te calent tenien un 74 % menys de probabilitats de patir un glaucoma. Els investigadors no van trobar cap associació semblant per al cafè, amb cafeïna o descafeïnat, ni tampoc per al te descafeïnat, el te gelat o els refrescos.

 

Una recerca que comença

Com que es tracta d'un estudi observacional, en què no han participat gaires pacients amb glaucoma, caldria continuar investigant per obtenir dades més fiables. La informació sobre quan s'havia diagnosticat el glaucoma tampoc estava disponible i, a més, a l'enquesta no es registraven altres factors influents, com ara la mida de la tassa, el tipus de te o el temps d'infusió. Això no obstant, els autors de l'estudi recorden que el te conté substàncies antioxidants, antiinflamatòries i neuroprotectores, associades a un risc inferior de patir afeccions greus com ara malalties del cor, càncer o diabetis. A més, treballs previs suggereixen que l'oxidació i la neurodegeneració poden estar involucrades en el desenvolupament del glaucoma.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

British Medical Journal​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin