Inicia
SegurCaixa Adelas

Beneficis de tenir una mascota durant la infància

 

L'exposició primerenca a mascotes domèstiques té la capacitat de reduir el risc de sobrepès i malalties al·lèrgiques. Investigadors de la Universitat d'Alberta (Canadà) sostenen que la presència de mascotes a casa altera la composició del microbioma intestinal dels nadons i que aquestes alteracions poden reforçar el sistema immunitari de l'infant. L'estudi ha estat dirigit per la reconeguda epidemiòloga pediàtrica Anita Kozyrskyj, experta en matèria de microbis intestinals, microorganismes o bacteris que viuen als tractes digestius dels éssers humans i els animals.


Com s'ha fet l'estudi?

Per investigar l'impacte de l'exposició prenatal i postnatal de les mascotes en la microbiota de l'intestí infantil en diversos escenaris de naixement, l'equip de Kozyrskyj ha comptat amb una submostra de 746 criatures provinent de la cohort de l'Estudi de Desenvolupament Longitudinal Infantil (CHILD) canadenc, les mares dels quals s'hi havien inscrit durant l'embaràs, entre els anys 2009 i 2012. Les participants van informar sobre la presència o no de mascotes a la llar durant el segon o el tercer trimestre d'embaràs i durant tres mesos després del part. La microbiota intestinal infantil s'ha investigat a partir de mostres fecals recollides els tres mesos de vida dels petits. Les participants s'han dividit en tres grups: les que havien tingut animals durant l'embaràs, les que n'havien començat a tenir després del part i les que no n'havien tingut en cap cas. Els investigadors també han considerat les circumstàncies del naixement: cesària, part vaginal, administració d'antibiòtics o no i tipus de lactància.


El millor amic del nadó

Més de la meitat dels nadons estudiats van estar exposats almenys a una mascota durant els períodes prenatal i postnatal. El 8 % hi van ser exposats només durant l'embaràs, i el 46,8 %, durant els dos períodes de temps. La presència de mascotes va fer augmentar en la microbiota els nivells de dos bacteris, el Ruminococcus i l'Oscillospira, associats, respectivament, a una incidència baixa d'al·lèrgies i d'obesitat durant l'infància. "Els nivells d'aquests bacteris augmenten fins a triplicar-se quan hi ha una mascota a casa", afirma Kozyrskyj.


Beneficis en circumstàncies de part diverses

L'estudi també demostra que els beneficis del sistema immunitari es produeixen fins i tot en tres escenaris de naixement coneguts per reduir la immunitat, que Kozyrskyj ja havia indicat en un treball previ: cesària (contra part vaginal), administració d'antibiòtics durant el part i falta de lactància materna. L'estudi de Kozyrskyj també suggereix que la presència de mascotes a casa redueix la probabilitat de transmetre el bacteri de l'estreptococ del grup B (EGB), que s'evita donant antibiòtics a les mares durant el part.


Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Microbiome​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin