Inicia
SegurCaixa Adelas

Beneficis dels aliments processats

 

Avui dia ingerim una gran quantitat de productes naturals (fruita, verdura i hortalisses), juntament amb aliments elaborats o processats. D'acord amb els experts del III Curs d'estiu de la Fundació Iberoamericana de Nutrició (FINUT), que ha tingut lloc no fa gaire a Granada, els aliments processats són els tractats per disminuir-ne la càrrega microbiana, augmentar-ne la seguretat en el consum, facilitar-ne la digestió i, en moltes ocasions, millorar-ne també les característiques organolèptiques (característiques que es perceben pels sentits, com ara el gust, la textura, l'olor o el color).


No és el mateix aliments "processats" que "ultraprocessats"

Els aliments processats són els que s'han sotmès a diversos processos físics, com ara la refrigeració, la congelació, la cocció, el fregit, etc. Els aliments es poden processar a casa o es poden comprar processats. Tal com indica Ángel Gil, president de FINUT, "els tractaments tecnològics tenen una influència important sobre el valor nutritiu, i cal optimitzar-los per minimitzar les pèrdues, sobretot de vitamines, i impedir que apareguin substàncies potencialment tòxiques". Això no obstant, els aliments ultraprocessats són els que es compren llestos per al consum, i se sotmeten a elaboracions complexes en què s'inclouen additius de naturalesa diversa.


Més informació sobre l'etiquetatge

Els experts reunits també han assenyalat la importància d'oferir al consumidor una informació alimentària adequada. María Dolores Ruiz, membre del comitè científic de FINUT, va explicar durant l'esdeveniment que és obligatori informar de la presència d'al·lèrgens, no tan sols a l'etiqueta dels aliments envasats, sinó també en el cas dels no envasats. "A l'etiquetatge hi ha d'haver aproximadament una dotzena d'indicacions que van des del nom comú de l'aliment fins a la informació nutricional, que sovint és la que més costa d'entendre (valor energètic i nutrients)", va assenyalar. Així mateix, va afegir que "l'entrada en vigor del reglament sobre informació alimentària adreçada als consumidors és un pas important, ja que permet al consumidor tenir plena llibertat i ple coneixement a l'hora de triar els aliments".

 

El text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

FINUT​