Inicia
SegurCaixa Adelas

Camps electromagnètics sota control

 

La població infantil europea està exposada a nivells superiors de camps electromagnètics de radiofreqüència a les ciutats, però l'exposició total està molt per sota dels límits de referència. Aquestes són les conclusions principals d'un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària "la Caixa" i publicat a Environment International.

 

Preocupats per l'excés d'ones

Al llarg de les últimes dècades s'han desenvolupat noves tecnologies mòbils de comunicació que estan contínuament evolucionant. Avui dia, representen la principal font de camps electromagnètics de radiofreqüència (RF-EMF, per les sigles en anglès) als quals s'exposa la població. Cada vegada s'està més preocupat pels efectes en la salut a llarg termini d'aquest tipus d'exposició, sobretot en edats primerenques, quan els òrgans i el cervell s'estan desenvolupant. Per tant, els estudis que caracteritzen l'exposició a RF-EMF a la infància s'han convertit en una prioritat per a l'Organització Mundial de la Salut.

 

Com s'ha fet l'estudi?

L'objectiu de l'estudi va ser mesurar l'exposició ambiental a RF-EMF de 529 infants i adolescents d'entre 8 i 18 anys, en cinc països europeus: Dinamarca, Països Baixos, Eslovènia, Suïssa i Espanya. L'exposició personal a radiofreqüències (entre 87,5 MHz i 6 GHz) es va mesurar amb "exposímetres" portàtils que els participants de l'estudi portaven a la cintura o en una motxilla durant el dia, i que deixaven al costat del llit durant la nit, durant tres dies consecutius. L'ús de dispositius portàtils (com ara telèfons mòbils) i fonts de RF-EMF a casa es va avaluar amb un diari d'activitats i un qüestionari. Es van definir sis tipus de bandes de freqüència: la total i les relacionades amb telèfons sense fil, antenes de ràdio i televisió, telèfons mòbils, antenes de telefonia mòbil (o estacions base) i wifi.

 

L'exposició ambiental a les ones és baixa

Els resultats mostren que la mitjana d'exposició personal total va ser de 75,5 microWatts per metre quadrat (µW/m2), un valor molt per sota del nivell de referència de 4,5 a 10 W/m2 que estableix la Comissió Internacional per a la Protecció contra la Radiació No-ionitzant (ICNIRP). Les antenes de telefonia mòbil són les que més van contribuir a l'exposició total, seguides de les antenes de ràdio i de televisió (sobretot les freqüències FM). El wifi i els telèfons sense fil hi van contribuir molt poc. En general, l'exposició va ser més elevada en els ambients urbans, fora de casa, durant desplaçaments i durant el dia.

 

Altres dades que cal tenir en compte

La investigadora d'ISGlobal i última autora de l'estudi Mónica Guxens puntualitza que "no s'han mesurat les dosis que rep la criatura, per exemple, quan s'acosta el mòbil al cap durant una trucada, i que probablement són superiors". Els resultats també indiquen que els mesuraments de l'exposició ambiental total, i també la que ve d'antenes de ràdio i televisió i d'antenes de telèfon mòbil, van ser reproduïbles d'un any a l'altre. Laura Ellen Birks, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, destaca que "cal que el món científic continuï avaluant l'exposició a RF-EMF sobre la població infantil, ja que l'ús dels dispositius i les fonts segurament variaran els pròxims anys".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

ISGlobal


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin