Inicia
SegurCaixa Adelas

Càncer de còlon: la importància de la prevenció

 

La incidència del càncer de còlon augmenta en els països occidentals i desenvolupats. D'acord amb l'Associació Espanyola Contra el Càncer, a Espanya, en els homes és el tercer en freqüència, darrere del càncer de pulmó i de pròstata. En les dones és el segon en freqüència, darrere del de mama. No obstant això, si es tenen en compte ambdós sexes, el càncer amb major incidència és el colorectal (15 %), el que produeix una mortalitat més alta és el càncer de pulmó (20,6 %), i el que té una prevalença a cinc anys més alta és el càncer de mama (17,9 %). Segons dades de la SEOM (Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica), es calcula una incidència de 32.240 pacients l'any a Espanya, sent responsable de 14.700 defuncions i una prevalença a cinc anys de 89.705 casos. La majoria dels casos es diagnostiquen entre els 65 i els 75 anys, amb un màxim als 70, tot i que es registren casos des dels 35-40 anys. Els casos que apareixen a edats curtes solen tenir una predisposició genètica.

Hàbits saludables, claus en la prevenció

El càncer de còlon es pot curar en més del 90 % dels casos si es detecta precoçment. Les persones que tenen cura del seu estil de vida redueixen el risc de patir diversos tipus de patologies, com ara el càncer de còlon. Per prevenir la malaltia, els experts recomanen evitar les dietes riques en greixos animals (carns vermelles) i pobres en fibra. També aconsellen que se segueixi una vida activa i s'eviti el consum de tabac i alcohol, ja que afavoreixen la formació de pòlips, precursors d'aquesta mena de càncer.

Proves de detecció de càncer colorectal

A partir dels 50 anys convé fer-se proves encaminades a determinar la presència del càncer o precàncer (quan encara no es presenten símptomes). El metge de família serà qui millor determini la freqüència d'aquestes proves i el tipus de prova més convenient segons l'historial mèdica de cadascú. Generalment, passen uns 10-15 anys des que les primeres cèl·lules anormals comencen a créixer i es converteixen en pòlips fins que apareix el càncer colorectal. La majoria dels pòlips es poden descobrir a través de proves de detecció periòdiques i es poden extirpar de manera segura abans que es converteixin en un càncer. Aquestes proves permeten també descobrir el càncer en els primers estadis, quan les probabilitats de curació són molt altes.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?​

AECC

​AECC​

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​