Inicia
SegurCaixa Adelas

La motxilla, amb rodes o sense?

 

Tot i que les motxilles amb rodes per al transport de llibres són molt populars a les escoles, encara no estava gaire clar si per als escolars eren millors que les motxilles que porten penjades a l'esquena. Això no obstant, segons afirma un grup d'investigadors de la Universitat de Granada, de l'Institut Mixt Universitari Esport i Salut (iMUDS), la motxilla amb rodes és més beneficiosa per a la positura que la motxilla sense rodes i, a més, els perjudica menys l'esquena.

Com s'ha fet el treball?

Els experts que van dur a terme l'estudi van recollir dades de 78 escolars (43 nenes i 35 nens) d'entre 6 i 12 anys que anaven a escoles públiques de Granada. Tots van anar unes quantes setmanes al Laboratori de Biomèdica situat a l'iMUDS, juntament amb la motxilla de rodes o sense que habitualment porten a classe, carregada amb els llibres i el material escolar de cada dia. L'equip de científics va sotmetre els participants a diverses proves de composició corporal, amb les quals van determinar el percentatge de greix i massa muscular de cadascú. També van calcular el pes de la motxilla per esbrinar la relació entre aquest pes i el de l'alumne. A més, van col·locar uns marcadors epidèrmics a diversos punts anatòmics dels infants, que més endavant van ser capturats a través d'un sistema 3D de captura de moviment, amb 9 càmeres infraroges i un programari informàtic complex, que permetia determinar quina era la positura i les adaptacions derivades de portar una motxilla, amb rodes o sense, d'un pes d'un 10, un 15 o un 20 % de la massa corporal de l'infant.

Les nenes van més carregades i les motxilles amb rodes pesen més

D'acord amb declaracions d'Eva Orantes, autora principal del treball, "Hem trobat algunes dades alarmants, com ara que el 23 % de les nenes porten a la motxilla (amb rodes o sense) una càrrega superior al 20 % del seu pes, una xifra molt per sobre de la recomanada". A més, el 47 % dels escolars transporten cada dia a la motxilla un pes més gran del recomanat. Els científics de la UGR també van preguntar als escolars quina percepció tenien del pes que porten cada dia quan van a classe. El 97 % dels infants que fan servir motxilla sense rodes pensen que pesa sempre o gairebé sempre, davant del 85 % dels usuaris de motxilla amb rodes que opinen el mateix, tot i que els resultats de l'estudi ens diuen que el pes de les motxilles amb rodes és superior al de les motxilles que no en porten. A més, el 85,7 % dels escolars que utilitzen motxilla sense rodes sovint se senten cansats quan la porten, davant del 71 % dels que en porten una amb rodes. La incidència del mal d'esquena és superior, d'un 43 %, entre els escolars que fan servir motxilla sense rodes per anar a l'escola. En el cas dels escolars que fan servir motxilla amb rodes, el mal d'esquena està present en el 31 % dels escolars.

 

Encara que pesi més, la motxilla amb rodes és millor

En paraules de l'autora principal del treball: "Tenint en compte els resultats, podem afirmar que estirar una motxilla escolar amb rodes, sempre que el seu pes estigui dins de les recomanacions de càrrega d'entre el 10 i el 15 %, és més beneficiós per a la criatura que fer servir una motxilla sense rodes amb el mateix pes". Els investigadors continuen avaluant nens entre 6 i 12 anys per continuar amb aquesta línia de recerca.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SI​NC

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin