Inicia
SegurCaixa Adelas

Gairebé 10 litres d’alcohol pur a l’any

 

Un consorci d'investigadors espanyols dirigit per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i l'Institut de Salut Carlos III (Madrid), determina que, entre 2001 i 2011, els espanyols van beure 9,5 litres d'alcohol a l'any. Per arribar a aquesta conclusió, van fer servir dades d'organismes internacionals i nacionals sobre registres de vendes d'alcohol, com ara enquestes de compres i consum. El fet que les dades de compres i consum no coincideixin demostra, segons els investigadors, que els espanyols reconeixen menys de la tercera part del que beuen.

Com s'ha fet l'estudi?

Els científics van partir de dades ofertes, entre altres organismes, per l'Organització Mundial de la Salut, la FAO i Eurostat, i entre els nacionals, l'Agència Tributària (que estima les vendes a través dels impostos que graven les begudes alcohòliques), l'Enquesta Nacional de Salut i l'Enquesta Europea de Salut per a Espanya. L'estudi només ha estimat el consum de la població més gran de 15 anys.

La cervesa, la més consumida

D'acord amb les dades, entre 2001 i 2002 el vi va deixar de ser la beguda preferida pels espanyols i va donar pas a la cervesa, que representava un 46 % de l'alcohol consumit pels espanyols el 2011, davant d'un 28 % del vi. Aquest descens en el consum de vi és la causa fonamental que, en tot el període, la ingesta d'alcohol hagi baixat un 2,3 % a l'any segons l'estudi.

Els grans bevedors no són conscients del que beuen

L'estudi reflecteix que els entrevistats van reconèixer que bevien un terç del calculat amb altres fonts. "La major part de la gent de ben segur que ens diu la veritat, però els grans bevedors són els que asseguren que beuen molt menys del que realment beuen", afirma l'investigador de l'Institut de Salut Carlos III Gregorio Barrio, un altre dels autors principals de l'estudi. Els investigadors assenyalen també que hi ha perfils que no s'han tingut en compte: "Les enquestes en les quals ens basem es fan a les cases, de manera que les persones 'sense sostre' o les persones institucionalitzades (residents en hospitals, residències o presons), que solen consumir més alcohol, no apareixen, ni tampoc els estudiants que comparteixen pis", afirmen.

Relació entre alcohol i càncer

Tal com informen des de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, el consum de begudes alcohòliques augmenta el risc de patir, entre d'altres, càncer de la cavitat oral, faringe, esòfag, fetge, colorectal i mama. En el cas del càncer de fetge, aquesta associació és molt important, sobretot a través del desenvolupament previ de cirrosi hepàtica. Respecte al càncer de mama, l'interès d'aquesta relació radica en què el consum de petites quantitats d'alcohol (només 10 g/dia) s'associa a un augment del risc d'aquesta malaltia, quan es comparen dones bevedores i no bevedores. Perquè el consum de begudes alcohòliques no sigui perjudicial per a la salut, la quantitat que una persona adulta sana pot ingerir no ha de superar els 20 g d'alcohol al dia (dues unitats de beguda), en el cas dels homes, i els 10 g d'alcohol al dia, en el cas de les dones. Una unitat de beguda és l'equivalent a 1/2 vas de vi (100 ml), un vas de cervesa (200 ml) i 1/4 copa de beguda d'alta graduació (25 ml).

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC​

AECC

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin