Inicia
SegurCaixa Adelas

Gairebé un quart de la població s’automedica

 

La feina, liderada per Pilar Carrasco, professora de Medicina Preventiva i Salut Pública de la URJC, ha analitzat el consum automedicat d'analgèsics a Espanya. Els resultats s'han basat en una mostra representativa a nivell nacional, extrets de l'última Enquesta de Salut Europea per a Espanya EHIS (European Healty Interview Survey 2009).

El dolor: causa principal de l'automedicació

Els investigadors han estudiat el consum de medicaments segons alguns tipus de dolor, com el mal de cap, d'esquena, el dolor lumbar i dolor en general. Tal com explica Pilar Carrasco: "Hem observat que el 23,7% dels espanyols que consumeixen analgèsics per al dolor ho fa de manera automedicada, i aquesta prevalença varia segons la localització del dolor. El mal de cap presenta el valor més elevat (40,1% dels individus entrevistats), ja que fa la gent més susceptible a l'hora d'automedicar-se i, curiosament, el percentatge és més gran entre els homes".

El perfil de l'automedicat

D'acord amb les dades obtingudes, el consum de medicaments analgèsics sense prescripció és més elevat entre els joves amb un nivell educatiu més alt, un ingrés mensual superior als 1.400 €, els fumadors, les persones amb trastorns psicològics i les que tenen una bona percepció del seu estat de salut.

Automedicació responsable i racional

"L'automedicació és un tema important des del punt de vista de la salut pública, ja que és una manera d'autocura reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut. Per tant, nosaltres advoquem per l'automedicació responsable i racional, seguint sempre el consell d'un facultatiu", explica Carrasco.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC​