Inicia
SegurCaixa Adelas

Casos greus de coronavirus per causa del sistema immunitari

 

Més del 10 % de les persones que pateixen infecció greu per SARS-CoV-2 presenten anticossos que boicotegen el seu propi sistema immunitari.  

 

En aquests mesos en els quals hem hagut de conviure amb el SARS-CoV-2, hem pogut observar que este virus produeix simptomatologies molt diverses que poden desencadenar des d’infeccions asimptomàtiques fins a pneumònies molt greus, o fins i tot la mort. La raó per la qual, en alguns casos la malaltia és tan lleu i, en altres, tan greu, està sent objecte d’estudi mundial. Un equip de recerca liderat per l’Institut Nacional de Recerca en Salut i Medicina de França (INSERMla Universitat de Rockefeller, sembla haver trobat una causa que podria explicar la infecció greu per COVID-19 en un 10,2% dels casos. En el treball, publicat per la revista Science, també hi ha participat el Campus Can Rutiamb l’Hospital Germans Trias i Pujol i IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació ”la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya–, juntament amb l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassacom també l’Hospital Universitari de Gran Canaria Dr. Negrín. 

Els “autoanticossos” que boicotegen el sistema immune 

D’acord amb les dades obtingudes, el 10,2% de les persones que pateixen una infecció greu per aquest virus presenten anticossos que bloquegen una molècula pròpia del sistema immunitaril’interferó de tipus 1 (IFN). Així, els anomenats “Anticossos” estarien boicotejant la funcionalitat del sistema immunitari en aquests pacients.                        

Tal com han declarat els tres investigadors de centres d’Espanya, que figuren entre els autors principals de l’article, Javier Martínez-Picado, investigador de l’ICREA IrsiCaixa, David Dalmau, investigador de lHospital Universitari MútuaTerrassa i de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassai Carlos Rodríguez-Gallego, investigador de lHospital Universitari de Gran Canaria Dr. Negrínaquests “autoanticossos” són previs a la infecció i la seva presència afavoreix l’aparició d’unes manifestacions de la COVID-19 més severes i potencialment mortals.     

Una recerca en curs            

Aquest descobriment permetrà identificar quines persones amb infecció per SARS-CoV-2 és més probable que desenvolupen símptomes greus. També facilitarà l’adaptació dels tractaments destinats a aquestes persones amb autoimmunitat. Els resultats del treball evidencien també que, d’aquest 10,2%, la major part dels casos descrits són homes, cosa que podria ser una explicació de per què hi ha menys casos greus en dones.       

 

 

Fonts

IrsiCaixa  

 


Mejora tu salud y calidad de vida. Apúntate en los servicios de prevención y planes de cuidados de tu interés