Inicia
SegurCaixa Adelas

Menjar fora de casa fa créixer el risc d’exposició a químics perjudicials

 

Un estudi fet per investigadors de l'Escola de Salut Pública de l'Institut Milken SPH, de la Universitat George Washington (Estats Units), ha comparat per primera vegada l'exposició a químics perjudicials o a ftalats entre persones que afirmaven que sopaven fora de casa i les que tenien més possibilitats de gaudir de menjars casolans. Els ftalats, un grup de productes químics que es fan servir en l'envasat i el processat d'aliments, interrompen les hormones dels éssers humans i estan relacionats amb una llarga llista de problemes de salut.

 

Un 35 % més de ftalats

D'acord amb els resultats de l'estudi, les persones que van informar que la nit abans havien menjat en un restaurant o una cafeteria i havien consumit menjar ràpid, presentaven nivells de ftalats gairebé un 35 % superiors que les persones que havien informat que havien consumit aliments comprats majoritàriament en un supermercat. Segons l'autora principal de l'estudi, Ami Zota, professora assistent de salut ambiental i laboral a l'Escola de Salut Pública de l'Institut Milken SPH, "aquest estudi suggereix que els aliments preparats a casa tenen menys probabilitats de contenir nivells elevats de ftalats, productes químics relacionats amb problemes de fertilitat, complicacions durant l'embaràs i altres problemes de salut. Els nostres descobriments suggereixen que sortir a sopar pot ser una font important d'exposició als ftalats, que fins ara era desconeguda per a la població dels Estats Units".

 

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors van fer servir dades de l'Enquesta Nacional de Salut i Nutrició (NHANES), recopilades entre el 2005 i el 2014. Als 10.243 participants de l'estudi se'ls va demanar que recordessin què havien menjat i d'on venien els aliments de les 24 hores prèvies a l'enquesta. Després d'això, van analitzar els vincles entre el que les persones menjaven i els nivells de productes de degradació de ftalats trobats en la mostra d'orina de cada participant. El 61 % dels participants van informar que el dia anterior havien sopat. A més, els investigadors van trobar que l'associació entre el nivell elevat de ftalats i el fet d'haver sopat fora era significativa en tots els grups d'edat, sobretot, entre els adolescents.

 

Els adolescents, els més exposats als ftalats

Els adolescents, que van demostrar ser grans consumidors de menjar ràpid i altres aliments comprats fora de casa, tenien nivells un 55 % més alts de ftalats en comparació amb qui només consumia aliments a casa. Uns quants aliments, sobretot les hamburgueses amb formatge i els sandvitxos, es van associar a nivells més elevats de ftalats, però només si es compraven en un restaurant de menjar ràpid, un restaurant o una cafeteria. L'estudi va descobrir que els sandvitxos que es consumeixen als restaurants de menjar ràpid, restaurants o cafeteries s'associaven a nivells de ftalats un 30 % més elevats a tots els grups d'edat.

 

Els ftalats, fora de la dieta

Tal com ha declarat l'altra autora principal de l'estudi, Julia Varshavsky, que el va dur a terme mentre va estar a l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Berkeley (Califòrnia), "les dones embarassades, les criatures i els adolescents són més vulnerables als efectes tòxics de les substàncies químiques que alteren les hormones i, per tant, és important trobar maneres d'eliminar-hi l'exposició. Els estudis futurs haurien d'investigar les intervencions més efectives per eliminar els ftalats del subministrament d'aliments".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

George Washington University

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin