Inicia
SegurCaixa Adelas

Combatre l’acidesa d’estómac

 

Moltes persones pateixen acidesa d'estómac associada als excessos del Nadal. Reprendre bons hàbits alimentaris és fonamental per solucionar el problema.

 

L'acidesa d'estómac és un problema molt comú. La majoria de les persones l'han patit alguna vegada a la vida i són moltes les que el pateixen massa sovint. Aquest problema digestiu es produeix quan el càrdies, una vàlvula que sol estar tancada durant la digestió, s'obre deixant passar a l'esòfag una petita quantitat d'àcid de l'estómac i produeix sensació d'acidesa.

Per què es produeix?

D'acord amb les dades de l'Estudi Almax, extrets de 1.427 entrevistes telefòniques i on-line a usuaris d'entre 18 i 80 anys residents a Espanya, els àpats copiosos, l'estrès i la mala alimentació són, per aquest ordre (45%, 38% i 34%), els motius fonamentals que els usuaris refereixen com a causants dels seus problemes d'acidesa d'estómac. D'altra banda, molts dels afectats van associar els episodis d'acidesa al consum de productes industrials, com les salses o la brioixeria. Fumar, tenir hèrnia de hiat, prendre alcohol i cafè, el sedentarisme, l'úlcera gàstrica, l'obesitat i el consum de certs medicaments també estan relacionats amb l'aparició de l'acidesa.

Conseqüències a la vida diària

Segons l'estudi, el 54% dels enquestats reconeix que l'acidesa d'estómac els afecta negativament en les activitats diàries. A més, el 14% esmenten dificultats o molèsties per menjar i/o beure, descansar (5%) o concentrar-se. Quan apareixen símptomes d'acidesa, la gran majoria recorre a algun medicament i el 22% dels usuaris afirma que no pren absolutament res.

Hàbits saludables

Evitar els excessos i dur uns bons hàbits alimentaris és la millor manera de mantenir a ratlla l'acidesa d'estómac. Per a això, convé evitar els aliments processats que tenen massa greix, a més del picant, els cítrics, el cafè, el te i les begudes gasoses. Menjar amb tranquil·litat, controlar el nivell d'estrès, practicar exercici regularment i evitar anar-se'n a dormir amb l'estómac ple són pràctiques que també ajuden a combatre el problema. Quan els episodis d'acidesa són freqüents, és recomanable consultar un metge: ell determinarà els medicaments que millor s'ajusten a les necessitats de cada pacient.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​