Inicia
SegurCaixa Adelas

Combatre la diabetis gestacional amb exercici

 

S'anomena diabetis mellitus gestacional qualsevol grau d'intolerància a la glucosa que es detecta per primera vegada durant l'embaràs. D'acord amb les últimes enquestes, entre el 4 i el 12% de la població gestant pateix aquest trastorn. Diverses recerques sostenen que aquesta patologia augmenta les complicacions a l'embaràs de la dona que poden suposar deterioraments per a la salut de la mare, el fetus i el nadó. En alguns casos, s'associa fins i tot amb alteracions postnatals metabòliques i cardiovasculars a la vida de la mare i el nen.

Com s'ha fet l'estudi?

Al treball, dut a terme per investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid i de l'Hospital Universitari Puerta de Hierro, hi ha participat 257 dones gestants. 101 van seguir un programa d'exercici físic immediatament després de la primera ecografia prenatal (setmana 10-12 d'embaràs) fins al final (setmana 38-40), mentre que 156 van restar al grup de control, rebent les cures habituals durant tot l'embaràs. El programa d'exercici va consistir en tres sessions setmanals, dues a la sala i una a la piscina, d'entre 50 i 60 minuts d'exercici aeròbic moderat i conduit per una professional de l'INEF i investigadora de l'equip.

L'activitat durant l'embaràs demostra la seva eficàcia

Mentre que al grup de control es van detectar 13 casos de diabetis mellitus gestacional, al grup d'embarassades que van fer exercici, només una va patir aquest trastorn. Tal com declaren els autors de l'estudi: "Aquests resultats obren les portes a la utilització de l'exercici físic moderat i supervisat en la prevenció de la diabetis mellitus gestacional, les conseqüències socials, sanitàries i econòmiques de la qual generen preocupacions en les autoritats".

Un equip amb àmplia experiència

L'equip de recerca de la UPM treballa des de fa més de 15 anys en col·laboració amb els Serveis de Ginecologia i Obstetrícia de diversos hospitals universitaris de la Comunitat de Madrid (Torrejón, Puerta de Hierro, Severo Ochoa de Leganés) per estudiar els efectes de diverses formes d'exercici físic durant l'embaràs en les respostes maternes, fetals, del nadó i, fins i tot de l'infant en els seus primers anys.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC