Inicia
SegurCaixa Adelas

Menjar carn vermella pot afavorir la progressió del càncer

 

Investigadors de l'Escola de Medicina de San Diego, Universitat de Califòrnia, liderats pel doctor Ajit Varki, han demostrat un nou mecanisme que explica com el consum humà de carn vermella pot augmentar el risc de patir tumors cancerosos. Els seus descobriments suggereixen que la inflamació produïda per una molècula introduïda a l'organisme a través del consum d'aquests productes pot promoure el creixement de tumors.

Com s'ha dut a terme el treball?

Per fer l'estudi, l'equip de Varki va manipular ratolins genèticament perquè mantinguessin el sucre Neu5Gc en l'organisme a nivells humans. Després, els va administrar aquest sucre per observar la reacció. D'acord amb els resultats, els ratolins alimentats amb Neu5Gc van desenvolupar una inflamació sistèmica i l'aparició de tumors espontanis va augmentar cinc vegades. A més, la presència d'aquest sucre en els tumors era més gran. L'estudi no implicava exposició a carcinògens ni la inducció artificial al càncer.

Un sucre molt comú

Segons els investigadors, les carns vermelles (vaca, porc i xai) són riques en Neu5Gc, i són la principal font d'aquesta molècula en la dieta humana. A més, aquest sucre es distribueix en els teixits a través del torrent sanguini. "Totes les evidències que associaven aquest sucre amb el càncer, fins ara, havien estat circumstancials o predites indirectament per alguns muntatges experimentals. Aquesta és la primera vegada que hem mostrat directament que imitant la situació exacta en humans incrementa càncers espontanis en ratolins", ha declarat Varki, professor de Medicina cel·lular i molecular i membre del San Diego Moores Cancer Center de la Universitat de Califòrnia.

Un estudi que confirma la relació

Tal com ha declarat el director de l'estudi, "La prova final en humans serà molt més difícil de demostrar, però aquesta feina pot ajudar a explicar les connexions potencials del consum de carn vermella amb altres malalties exacerbades amb inflamació crònica, com ara l'arteriosclerosi i la diabetis de tipus 2. Per suposat, el consum moderat de carn vermella pot ser una font de bona nutrició per a la gent jove. Esperem que la nostra feina ajudi a trobar solucions pràctiques a aquesta paradoxa".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Escola de Medicina de San Diego, Universitat de Califòrnia