Inicia
SegurCaixa Adelas

Menjar molta carn processada fa empitjorar la funció física

 

Experts del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), han dut a terme un estudi per valorar de quina manera consumir carn processada repercuteix en la funció física. Les conclusions a què han arribat revelen que les persones amb una ingesta elevada de carns processades tenen un 30 % més de probabilitats de veure empitjorada la seva funció física, en comparació amb altres persones que gairebé no consumeixen aliments d'aquest tipus. També han conclòs que consumir una quantitat elevada de carns vermelles o carns blanques no s'associa a un empitjorament de la funció física.

Com s'ha fet l'estudi?

El treball, publicat al BMC Medicine, parteix de bases de dades procedents de l'estudi Seniors-ENRICA, que es va començar el 2008, amb informació de 3.289 persones més grans de 60 anys. Els participants de l'estudi van emplenar una enquesta en què se'ls va preguntar per característiques sociodemogràfiques, estils de vida i problemes de salut. A més, personal d'infermeria va anar a casa seva per fer-los diversos tests de funció física: velocitat de la marxa, capacitat d'aixecar-se d'una cadira i capacitat d'equilibri. El personal sanitari també els va preguntar si eren capaços de transportar les bosses de la compra, pujar un pis per les escales i caminar unes quantes illes de cases. Després de 5 anys van tornar a les mateixes llars per mesurar totes aquestes variables una altra vegada.

Millor sense processar

La carn és un aliment que conté una quantitat elevada de proteïnes d'alta qualitat, que milloren la funció muscular, però que també conté una quantitat considerable de greixos saturats i transgènics, sobretot quan es tracta de carn processada. Segons Ellen Struijk, investigadora Juan de la Cierva i primera autora d'aquest treball: "Els resultats de l'estudi suggereixen que l'efecte beneficiós de les proteïnes de qualitat de la carn desapareix si aquesta carn és processada, ja que el contingut de greixos no saludables, sodi i nitrits és superior".

Alternatives saludables

Els resultats de l'estudi demostres que substituir les carns processades per altres aliments que també aporten proteïnes, com ara el peix, els llegums, els productes lactis o la fruita seca, fa reduir el deteriorament de la funció física.


Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat Autònoma de Madrid (UAM)


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin