Inicia
SegurCaixa Adelas

Menjar sa per tenir una bona salut mental

 

Un estudi internacional dut a terme per la International Society for Nutritional Psychiatry Research (ISNPR) sosté que, per mantenir una bona salut mental, cal alimentar-se de manera equilibrada. La recerca ha disposat de la participació de Vicent Balanzá, psiquiatra al departament de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe i professor a la Universitat de València.

La mala nutrició i les malalties mentals

Des que es va fundar el 2013, l'objectiu de la ISNPR ha estat impulsar la recerca d'alta qualitat científica sobre la prevenció i el tractament dels trastorns psiquiàtrics mitjançant intervencions nutricionals. Tal com ha afirmat Balanzá, "Està demostrat que la qualitat de la dieta i les deficiències de certs nutrients essencials són determinants bàsics per a la salut física i mental. La nutrició s'ha convertit en un factor clau per a l'elevada prevalença i incidència de malalties mentals molt freqüents, com ara la depressió. Aquest equilibri alimentari és tan important en psiquiatria com ho és en altres especialitats mèdiques, com ara cardiologia o endocrinologia".

Alimentar el cervell

Segons Balanzá, per funcionar de forma òptima, el cervell "necessita una adequada ingesta de nutrients claus, com els àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga omega-3, aminoàcids essencials, vitamines del grup B (fòlics i B12), vitamina D i minerals com el zinc, el magnesi i el ferro".

La dieta mediterrània és "cerebrosaludable"

Seguir una dieta equilibrada i d'alta qualitat, com la mediterrània, aporta al cervell els nutrients que necessita. "Teníem proves científiques que la dieta mediterrània s'associa amb un risc menor de malalties cardiovasculars, diabetis i deteriorament cognitiu. Ara sabem també que redueix el risc de depressió. Són arguments contundents per conservar un tresor cultural que s'ha transmès al llarg del temps", subratlla Balanzá.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC

 

The Lancet Psychiatry