Inicia
SegurCaixa Adelas

Com es transmet el virus de l’Ebola?

 

Aquest virus, d'alta letalitat (en aquest darrer brot, un 55% de les persones infectades ha mort), va ser declarat d'emergència pública sanitària d'abast internacional per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el mes d'agost. Tot i que ja hi ha medicaments experimentals per combatre'n l'avanç, de moment no hi ha cap tractament ni vacuna específics que provin l'eficàcia per curar-lo o prevenir-lo.

Com es transmet?

Segons informa l'OMS, l'Ebola es va introduir en la població humana a causa del contacte directe amb líquids corporals d'animals infectats (micos, ximpanzés, antílops i ratapinyades).  Entre les persones, el virus es propaga per contacte directe amb òrgans, sang, secrecions o altres fluids corporals (saliva, suor, orina, mocs, semen, etc.) de persones infectades i amb símptomes, o per contacte indirecte amb materials contaminats per aquests líquids com ara roba, llençols... D'acord amb l'ONG Metges Sense Fronteres: "L'Ebola no és com la grip. No et pots contagiar simplement seient al costat d'algú a l'autobús. No es transmet ni per l'aire ni per l'aigua".

Els brots són més difícils entre la població general que entre el personal sanitari, que té contacte amb pacients que han desenvolupat la malaltia i no han observat escrupolosament el protocol sanitari establert en cada hospital. Peter Piot, un dels descobridors d'aquesta malaltia, ha declarat que ell viatjaria tranquil al costat d'algú infectat, "sempre que no li vomités a sobre".

Qui el pot contagiar?

Les persones que pateixen el virus el poden contagiar mentre estigui present a la sang i a les secrecions. Segons informa l'OMS, el virus de l'Ebola s'ha aïllat en el semen fins a 61 dies després que la malaltia aparegués en un cas d'infecció contreta al laboratori. Per això, en els homes es recomana evitar el contacte sexual durant les set setmanes següents a la recuperació (després de l'alta). Diversos mitjans de comunicació subratllen que les possibilitats de contagi augmenten a mida que els símptomes es fan més forts. Cal dir, també, que el període d'incubació (interval des de la infecció fins que apareixen els símptomes) oscil·la entre 2 i 21 dies.

Com ens en podem protegir?

Des de Metges Sense Fronteres, assenyalen: "La gent es pot protegir fent servir el que els professionals sanitaris anomenen protecció universal. És quelcom que recomanem a tot el personal sanitari. Que es rentin les mans abans i després de veure cada pacient, perquè no transmetin la malaltia de pacient a pacient i a ells mateixos". Per tant, les mesures bàsiques per evitar el contagi consisteixen fonamentalment a mantenir les normes bàsiques d'higiene (rentat de mans freqüent amb sabó o antisèptic) i evitar el contacte directe amb la sang, òrgans o altres fluids corporals d'un malalt o mort pel virus d'Ebola, com també amb objectes que poguessin estar contaminats per aquests fluids, i amb animals infectats o els seus cadàvers, procedents de les àrees afectades.

Quins són els símptomes?

Tot i que no hi ha cap patró que evidenciï el contagi, generalment, les persones infectades pateixen una aparició sobtada de febre, debilitat intensa i dolors musculars, de cap i de gola, seguit de vòmits, diarrea, erupcions cutànies, disfunció renal i hepàtica i, en alguns casos, hemorràgies internes i externes.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial  d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Organització Mundial de la Salut (OMS)

Metges Sense Fronteres

Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat​