Inicia
SegurCaixa Adelas

Conscienciar-se per lluitar contra la diabetis

 

Se la coneix com l'assassina silenciosa perquè, gairebé en tots els casos, no hi ha cap símptoma previ i només es pot detectar amb una anàlisi de sang o quan ja n'apareixen les conseqüències. L'Organització Mundial de la Salut calcula que l'any 2025 arreu del món hi haurà més de 300 milions de persones amb diabetis.

Què és la diabetis?

És una malaltia en què la glucosa s'acumula a la sang com a conseqüència de la falta d'acció de l'hormona insulina. La diabetis pot ser de tres tipus:

  • Diabetis de tipus 1. A causa d'una reacció autoimmunitària de l'organisme, es destrueixen les cèl·lules del pàncrees que produeixen insulina. Pot aparèixer en qualsevol edat, però és més habitual entre la canalla i els adults joves. Les persones que la pateixen necessiten dosis d'insulina diàries per viure. No es pot prevenir.

  • Diabetis de tipus 2. Abans s'anomenava diabetis de l'adult. Apareix quan l'organisme no pot produir prou insulina o no respon als seus efectes. És difícil de detectar perquè els símptomes no apareixen fins que l'organisme ja s'ha deteriorat. Es pot controlar amb medicació oral, dieta sana i exercici, sense que calgui cap injecció d'insulina en molts dels casos. El fet de mantenir hàbits de vida saludables pot ajudar a prevenir l'aparició d'aquest tipus de diabetis, que és la més freqüent.

  • Diabetis mellitus de l'embaràs. Està associada a la producció insuficient d'insulina durant l'embaràs i sovint es manifesta al final de la gestació. Gairebé en tots els casos desapareix després del part, però el fet que s'hagi manifestat significa que hi ha més risc de patir diabetis de tipus 2 més endavant.

 

Patologies associades​

Tenir els nivells de glucèmia elevats fa augmentar el risc de patir infeccions i altres complicacions de salut que afecten el cor, els vasos, els ronyons i els ulls, entre d'altres òrgans. Com que en el cas de la diabetis de tipus 2 els símptomes poden aparèixer molt tard, és fonamental fer-se revisions periòdiques a partir dels 45 anys, sobretot si es pateix obesitat o si es té constància d'antecedents genètics.

Prediabetis a ratlla

Fer uns 30 minuts d'activitat moderada al dia (passejar o practicar ioga, per exemple), fer una dieta sana (rica en fruita, verdures i fibra i baixa en greixos i sucres) i mantenir un pes saludable, són factors fonamentals per no entrar en un estat de prediabetis i, d'aquesta manera, evitar que més endavant aparegui la diabetis de tipus 2. Quan la diabetis ja s'ha manifestat, és una malaltia crònica i s'han de seguir les indicacions dels professionals sanitaris i sotmetre's als controls recomanats.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas