Inicia
SegurCaixa Adelas

Menjar 4 ous a la setmana no posa en risc el cor

 

El consum d'ous sempre ha estat motiu de debat. D'una banda, els ous contenen un índex de colesterol elevat però, de l'altra, representen un recurs econòmic de proteïnes d'alta qualitat, greixos insaturats, vitamines del grup B i minerals. I d'aquí la importància d'analitzar-ne la repercussió sobre la salut de la població. Segons un grup d'investigadors del CIBEROBN, del Servei Navarrès de Salut (Atenció Primària i Endocrinologia de l'Hospital Reina Sofia de Tudela i del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Navarra), consumir ous amb moderació (fins a quadre per setmana) no fa augmentar el risc de patir episodis o malalties cardiovasculars entre les persones sense afeccions prèvies que tinguin un risc elevat de patir-ne.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors han analitzat el consum anual d'ous i d'una altra sèrie d'aliments d'un miler de voluntaris, d'entre 50 i 80 anys, durant un període aproximat de 6 anys, mesurant la incidència de problemes cardiovasculars rellevants, com ara l'infart de miocardi, l'ictus i la mort per causa cardiovascular. D'entre tots els casos estudiats, 342 participants han patit algun episodi d'aquesta mena, però no s'ha pogut observar cap diferència significativa entre els que han consumit menys de 2 ous setmanals i els que n'han consumit més de quatre, ni tampoc encara que fossin participants amb diabetis del tipus 2.

 

Recomanat també per als pacients cardiovasculars

D'acord amb Javier Díez Espino, metge del Centre de Salut de Tafalla, investigador del CIBEROBN i primer autor de l'estudi, tot i que sovint la ingesta d'ou s'ha limitat i fins i tot s'ha contraindicat, no hi ha cap evidència que n'associï el consum a una incidència superior de malalties cardiovasculars, ni entre les persones que no presentaven cap problema de salut previ, ni entre les que tenien un risc elevat de patir afeccions d'aquest tipus. A l'estudi també hi ha participat Javier Basterra, endocrinòleg de l'Hospital Reina Sofia; Pilar Buil, del Centre de Salut d'Azpilagaña i del CIBEROBN, i Estefanía Toledo, professora de Medicina Preventiva de la Universitat de Navarra i investigadora del CIBEROBN.

 

Una recerca en el context del PREDIMED

L'estudi, els responsables del qual pertanyen a l'Institut de Recerca Sanitària de Navarra (IdiSNA), forma part del macroprojecte PREDIMED (prevenció en la dieta mediterrània) del CIBEROBN, l'assaig clínic més gran promogut a Espanya, l'objectiu del qual consisteix a analitzar el paper de la dieta mediterrània en la prevenció de les dolències cardiovasculars. Fins ara hi han participat un total de 7.447 persones d'arreu d'Espanya, un miler de les quals, de Navarra.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​

On s'ha publicat aquesta notícia?

CiberObn​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin