Inicia
SegurCaixa Adelas

Controlar el sucre a la sang millora les funcions cerebrals

 

Una nova recerca conclou que les persones amb diabetis de tipus 2 que tenen controlats els nivells de sucre a la sang, presenten millores en les seves capacitats cognitives.   

 

Ldiabetis de tipus augmenta el risc de deteriorament cognitiu i demència. Per això, resulta fonamental trobar una manera de combatre els efectes que aquesta malaltia té sobre la salut cerebral. Una recerca feta al Centre de Recerca Biomèdica de Pennington (Louisiana, EUA) conclou que millorar el control dels nivells de sucre a la sang augmenta les capacitat de raonar, aprendre i recordar en persones amb diabetis de tipus 2 i sobrepès. Tal com ha declarat l’autor principal de l’estudi, Owen Carmichael ,professor i director d’imatges biomèdiques al centre esmentat: És important controlar adequadament el nivell de sucre a la sang per evitar efectes cerebrals negatius associats amb al diabetis”.           

Com s’ha fet el treball?           

Per obtenir les seves conclusions, Carmichael i el seu equip van examinar prop de 1.100 participants a l’estudi Look AHEAD (Action for Health iDiabetes). Tres vegades l’any, es va convidar un grup de participants a sessions que giraven al voltant de la dieta, l’activitat física i el suport social. La resta de participants van seguir un programa de dieta i activitat física dissenyat per ajudar-los a perdre més del 7 % del seu pes corporal en un any i mantenir aquesta pèrdua de pes. Es van dur a terme proves cognitives sobre els participants (de pensament, aprenentatge i memòria) entre 8 i 13 anys després del començament de l’estudi.           

El control delsucre a la sang, una mesura cerebrosaludable 

Els resultats obtinguts van revelar que els participacions que havien reduït els nivells de sucre a la sang van obtenir millors resultats a les proves cognitives. D’altra banda, els pacients que, a més de controlar el sucre a la sang, van baixar de pes i van fer exercici físic van ser els que van obtenir més bons resultats. No obstant això, els participants que van reduir el pes i van fer exercici, però no van controlar bé els nivells de sucre, no van tenir resultats tan positius. Tal com va afirmar Carmichael: “Cada petita millora en el control del sucre a la sang es va associar amb millors nivells cognitius. Reduir el nivell de sucre a la sang del rang de diabetis a prediabetis va ajudar tant com baixar dels nivells de prediabetis al rang saludable.”. 

La importància de combatre l’obesitat al més aviat possible 

Les persones que van perdre més pes van millorar les habilitats de funcions executives: memòria a curt termini, planificació, control d’impulsos, atenció i capacitat d’alternar entre tasques. No obstant això, l’aprenentatge verbal i la memòria general van disminuir. Tal com va assenyalar l’autor principal de la recerca: “Els resultats van ser pitjors per a les persones que tenien obesitat al començament de l’estudi. Les persones amb diabetis que deixen que la seva obesitat arribi massa lluny, durant massa temps, poden estar més enllà del punt sense retorn, pel que fa a la cognició”. L’estudi també va mostrar que l’augment de l’activitat física també va generar més beneficis per a les persones que tenien sobrepès en comparació amb les persones amb obesitat. 

 


 

Fonts

Pennington Biomedical Research Center  

 


Millora el teu estil de vida i la gestió proactiva de la teva salut. Registra’t ara a Adeslas Salud y Bienestar, la plataforma gratuïta de salut digital d’Adeslas, que t’ajudarà a cuidar-te més i millor.