Inicia
SegurCaixa Adelas

Creixement en els primers anys de vida i salut respiratòria

 

D'acord amb una recerca duta a terme per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació Bancària "la Caixa", i l'Erasmus University Medical Center de Rotterdam, el creixement dels nadons en els tres primers anys de vida afecta el desenvolupament de la funció pulmonar i el risc de patir asma quan es tinguin 10 anys.

Els tres primers anys de vida, determinants en la salut respiratòria

Diversos treballs proven que un augment de pes superior al recomanat durant els primers anys de vida pot estar associat a una pitjor funció pulmonar i a més risc de desenvolupar asma en l'edat escolar. Aquest nou estudi, publicat a la revista Thorax, analitza si els patrons de creixement infantil, derivats del pes i l'alçada mesurats en repetides ocasions durant els tres primers anys de vida, afectaven la salut respiratòria als 10 anys.

Com s'ha dut a terme el treball?

Els autors de l'estudi van fer un seguiment de 4.435 infants de la cohort holandesa Generation R Study des d'abans del seu naixement fins als 10 anys. Els patrons de creixement analitzats van ser la velocitat màxima de creixement en pes i alçada, que sol ocórrer a l'edat d'un mes, i el moment en què l'índex de massa corporal arriba al màxim, que sol passar al voltant dels nou mesos.

Pes i problemes pulmonars: una relació directament proporcional

En paraules de Maribel Casas, investigadora d'ISGlobal i de l'Erasmus University Medical Center i primera autora de la publicació: "Les dades van mostrar que els nadons que augmentaven de pes més ràpid i que tenien un índex de massa corporal més alt tenien una menor funció pulmonar als 10 anys. Concretament, es va observar que en aquests casos la funció de les vies aèries era proporcionalment menor del que hauria correspost d'acord amb la capacitat pulmonar. Tot i que no es va observar cap relació entre creixement en pes i alçada i el risc de patir asma, aquest desenvolupament desproporcionat de la funció pulmonar sí que podria representar un factor de risc per a l'aparició de malalties respiratòries". Aquesta relació també es va confirmar al revés, és a dir: "Com més tard s'arribava a l'índex de massa corporal màxim, es produïa una millor funció pulmonar i, en el cas dels infants, un risc menor de patir asma", explica Casas. "Els resultats d'aquest estudi confirmen que el creixement infantil durant els primers anys de vida és important per al desenvolupament pulmonar", conclou la investigadora.

 

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin