Inicia
SegurCaixa Adelas

Cuida’t el pes, cuida’t la memòria

 

La nova campanya de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) i la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat (SEEDO) alerten de la relació que hi ha entre l'obesitat i la demència.

 

Tal com informen des de la SEEN i la SEEDO, l'obesitat, que es defineix com l'excés de massa greixosa, és una malaltia crònica de tendència epidèmica al món i s'ha convertit en un dels reptes de salut pública més difícils. A Espanya, el 21,6 % de la població és obesa i, si també tenim en compte el sobrepès, la xifra arriba al 39,3 %. Aquestes xifres augmenten amb l'edat, assenyala la doctora Purificación Martínez de Icaya, representant de la SEEDO. La localització de l'obesitat també és important, ja que el predomini abdominal podria ser un factor de risc de deteriorament negatiu i demències. Els experts calculen que més del 6 % dels espanyols més grans de 60 anys pateixen cert grau de demència i que els hàbits de vida saludable podrien tenir un efecte protector contra aquesta patologia.

 

Una amenaça per a la memòria

Alguns trastorns o algunes malalties greus estan associats, de manera directa o indirecta, a l'obesitat. És el cas de la hipertensió arterial, la diabetis mellitus, la dislipèmia o la síndrome d'apnees-hipopnees del son. Fa uns anys que l'obesitat també es relaciona amb el deteriorament cognitiu, i és que "els pacients amb obesitat en l'etapa mitjana de la vida (50 anys) presenten un risc més elevat de patir demència comparats amb subjectes amb normopès", assenyala la doctora Irene Bretón, presidenta de la SEEN.

 

La distribució del greix és important

Un dels mecanismes que sembla que associa les dues malalties és la presència de resistència a la insulina en els pacients amb obesitat, sobretot quan es localitza a l'abdomen. "Un estudi recent ha demostrat que una resistència superior a la insulina s'associa a uns nivells més alts de betaamiloide, substància implicada directament amb el desenvolupament d'alguns tipus de demència", explica Bretón.

 

Hàbits de vida saludables

D'acord amb Nuria Vilarrasa, coordinadora de l'Àrea d'Obesitat de la SEEN: "S'ha observat una reducció del risc de demència quan es fa exercici físic de manera regular. L'activitat física, a més de tenir efectes beneficiosos sobre els factors de risc cardiovascular, podria millorar la síntesi neuronal". L'experta també assenyala que mantenir un pes com més saludable millor amb l'objectiu de disminuir les complicacions associades a l'obesitat resulta clau per millorar en qualitat de vida.

 

Decàleg per prevenir i combatre l'obesitat

La campanya Cuida't el pes, cuida't la memòria inclou les mesures següents, encaminades a mantenir un pes com més saludable millor, disminuir les complicacions associades a l'obesitat i millorar en qualitat de vida:

1. Controlar la mida de les racions, menjar amb moderació.

2. Mantenir-se actiu, caminar almenys 30 minuts al dia.

3. Menjar fruita i verdura tots els dies (5 racions al dia).

4. Evitar el menjar ràpid o precuinat i el consum de fregits i arrebossats.

5. Menjar a poc a poc i evitar fer-ho mirant la televisió o l'ordinador.

6. Hidratar-se bevent aigua.

7. Evitar el tabac.

8. Moderar el consum de sucre, els aliments dolços i les begudes ensucrades.

9. Mantenir la ment activa amb la lectura, els jocs intel·lectuals (escacs, mots encreuats, trencaclosques, sudokus, etc.), o aprendre a tocar un instrument musical o un idioma.

10. Descansar prou a la nit.

11. En cas de necessitar ajuda, cal posar-se en contacte amb un professional sanitari especialitzat.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

SEEN​


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin