Inicia
SegurCaixa Adelas

Cuidar-se durant l’embaràs és important per a la salut futura de la mare

 

Els problemes de salut durant la gestació poden afectar negativament el cor de la mare a llarg termini.

L'augment de l'edat de les embarassades, sumat a la prevalença creixent de problemes de salut, com la diabetis mellitus, la hipertensió, la hipercolesterolèmia, l'obesitat, el sedentarisme i el tabaquisme, actualment afavoreix l'augment del risc de malalties cardiovasculars entre les dones dels països occidentals. Per sensibilitzar la població i els professionals sanitaris de la importància de controlar els factors de risc cardiovascular un cop acabat l'embaràs, la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), la Societat Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN), la Societat de Medicina de Família i Comunitària (semFYC), la Societat de Ginecologia i Obtetrícia (SEGO), la Societat d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN), la Societat de Diabetis (SED) i la Societat per a l'Estudi de l'Obesitat (SEEFO-SEO), han presentat el projecte Risc vascular a partir del 4t trimestre.

Els trastorns en l'embaràs es manifesten en el futur

Tal com sostenen les societat que porten aquest projecte, el 9,2 % de les dones desenvolupa diabetis gestacional, i entre el 6 i el 8 %, pateix trastorns hipertensius durant l'embaràs. Aquests problemes, amb la preeclàmpsia, l'eclàmpsia o el part preterme, augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars durant tota la vida. En paraules de María Goya, obstetra de l'Hospital Vall d'Hebron i secretària del Grup Espanyol de Diabetis i Embaràs de la SEGO: "Les pacients que tenen pèrdua gestacional precoç tenen més risc cardiovascular després del part, especialment les que han tingut avortaments recurrents; és a dir, tres o més. Segons un estudi recent que inclou prop d'un milió de dones seguides durant 25 anys, el part preterme espontani és un factor independent de risc cardiovascular (increment de risc de cardiopatia isquèmica, d'infart i d'ictus)".

La salut després del part també ha de ser una prioritat

Tot i que hi ha establert un protocol de seguiment de la gestant, després del part l'atenció sobre la salut de la mare es dissipa. És important controlar la salut de la dona després de l'arribada del bebè, sobretot en alguns casos especials, com quan hi ha diabetis gestacional, una condició que augmenta el risc de patir diabetis tipus 2 en els 5-10 anys següents.

D'acord amb els experts d'aquesta iniciativa, per reduir el risc cardiovascular de la dona després de l'embaràs, és important:

  • Insistir en la importància per al fill i també per a la mare de mantenir la lactància materna almenys sis mesos.
  • Planificar l'anticoncepció postpart, i endarrerir així un embaràs futur fins que controli el pes.
  • Promocionar la figura de matrones personalitzades.
  • Fomentar hàbits de vida saludables a la família, que inclouen seguir una dieta variada i equilibrada (mediterrània), fer exercici físic d'intensitat moderada de manera regular i abandonar l'hàbit tabàquic.
  • Establir els reconeixements d'empresa com a fonamentals per fer cribatge.
  • Afegir a aquestes pacients com a grup de risc en les diferents guies de pràctica clínica.


On s'ha publicat aquesta notícia?

Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN)

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin