Inicia
SegurCaixa Adelas

La teva millor defensa contra la contaminació ets tu

 

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ofereix estratègies eficaces per lluitar contra la contaminació de manera individual. 

 

Segons els experts de la SEPAR, la contaminació ambiental es troba darrere de nou milions de morts anuals al món, el 99 % de les quals són atribuïbles a la contaminació de l’aire domèstic. La població amb uns ingressos mitjans o baixos, que utilitza combustibles sòlids per cuinar i escalfar-se, és la més afectada per aquesta brutícia ambiental (el 90 % de les defuncions per contaminació corresponen a aquest segment de població). D’altra banda, cal assenyalar que el 25 % de les morts prematurela causa de les quals és la contaminació de laire són de tipus respiratori, i s’hi han d’afegir les defuncions a causa de la morbiditat i la mortalitat cardiovascular, atès que la inhalació és la porta dentrada comuna dels contaminants. Per tots aquests motius, des de la SEPAR consideren que “elmateixos ciutadans han de començar fer eleccions personals recomanades per protegir la seva salut respiratòria i, en general, respecte de la contaminació de laire, contra la qual ja no són suficients només les polítiques públiques que es posen en marxa”. 

Hora de passar a l’acció 

Les polítiques públiques contribueixen a millorar les circumstàncies que s’han descrit anteriorment, però no n’hi ha prou: cal que els ciutadans facin eleccions personals que els permetin evitar l’impacte de la contaminació de l’aire. Per aquest motiu, des de la SEPAR, ofereixen diferents recomanacions encaminades a lluitar contra la contaminació i protegir-se’n de manera individual.  

Reduir la contaminació i protegir-te’n també depèn de tu 

D’acord amb els experts, les recomanacions fonamentals per contribuir a fer que laire sigui ménet i protegir-se de la contaminació ambiental són les següents: 

  • Utilitzar mascaretes eficaces (FFP2 o N95) en zones on els nivells de contaminació ambiental siguin elevats. 
  • Apostar per l’esport actiu (caminar o anar amb bicicleta), millor que el motoritzat.  
  • Evitar fer exercici a l’exterior quan hi hagi uns nivells de contaminació de l’aire alts. 
  • Estar atents als nivells de contaminació locals. 
  • Fer trajectes menys contaminants: donar preferència a rutes de viatgamb poc trànsit i allunyades de carreterei evitar les hores punta. 
  • Conduir de manera eficient: tancar lefinestres enmig del trànsit, mantenir nets els sistemes de filtració de laire de lautomòbil, etc.  
  • Prendre mesures perquè l’aire a la llar sigui més sa, com ara utilitzar combustibles nets, ventilar-la convenientment i de manera habitual i adoptar millores en els sistemes de calefacció (sempre que es pugui). 
  • Seguir una dieta equilibrada, perquè l’alimentació sana s’associa amb una disminució del risc de malalties cròniques. 


 

Font

SEPAR  


 


Millora el teu estil de vida i la gestió proactiva de la teva salut. Registra’t ara a Adeslas Salud y Bienestar, la plataforma gratuïta de salut digital d’Adeslas, que t’ajudarà a cuidar-te més i millor.