Inicia
SegurCaixa Adelas

Esmorzar per prevenir aterosclerosi i MCV

 

Segons l'estudi Progression and Early Detection of Atherosclerosis (PESA), del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carles III (CNIC), liderat pel seu director, Valentí Fuster, un esmorzar que contingui menys del 5 % de les calories diàries recomanades (100 calories per a una dieta de 2.000) duplica el risc de lesions ateroscleròtiques independentment dels factors de risc típics, com el tabac, el colesterol elevat i el sedentarisme. Els resultats d'aquesta recerca indiquen que saltar-se aquest menjar podria servir com a marcador d'uns hàbits alimentaris i d'un estil de vida poc saludables.


Com s'ha fet l'estudi?

Per esbrinar si saltar-se l'esmorzar de manera habitual està associat amb aterosclerosi subclínica (que no ha donat cap símptoma), l'equip de recerca va analitzar la relació entre tres patrons d'esmorzar i els factors de risc cardiovasculars. Per a això, va tenir en compte la presència de plaques ateroscleròtiques en diferents regions: artèries caròtides i femorals, aorta i coronàries, en una població sense antecedents de malaltia cardiovascular.


No esmorzar: un marcador de risc d'aterosclerosi

D'acord amb les dades recollides, el 20 % dels participants prenia un esmorzar amb alt valor energètic (20 % de les calories diàries), el 70 % un esmorzar de baix valor energètic (entre 5 % i 20 % de les calories diàries) i un 3 % esmorzava molt poc o gens (5 % de les calories diàries). Aquests últims tot just invertien cinc minuts en esmorzar un cafè o un suc de taronja, o fins i tot ni això. lIrina Uzhova, investigadora del CNIC i primera autora del treball, explica que les ecografies vasculars van revelar una presència de fins a 1,5 vegades més gran en el nombre de plaques ateroscleròtiques i una afectació de fins a 2,5 vegades més en el grup que se saltava l'esmorzar respecte del que prenia un esmorzar més potent. A més, la seva dieta en general era menys saludable i tenien major prevalença de factors de risc cardiovascular.


No esmorzar: un marcador de risc d'aterosclerosi

Estudis poblacionals previs van manifestar que esmorzar bé està relacionat amb menor pes, una dieta més saludable i un menor risc de desenvolupar factors de risc cardiovascular, com colesterol elevat, hipertensió o diabetis. José María Ordovás, coautor del treball, explica: "No esmorzar podria ser un veritable marcador o fins i tot un factor de risc per a les fases inicials de la malaltia ateroscleròtica". Antonio Fernández-Ortiz, coordinador científic de l'estudi PESA, assenyala al seu torn: "Necessitem marcadors de risc més precoços i precisos en les fases inicials de la malaltia ateroscleròtica que ens permetin millorar la prevenció en el risc de patir un infart, un ictus o mort sobtada. I els resultats d'aquest treball hi contribueixen definitivament".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC


Millora la teva salut i la teva qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessi