SegurCaixa Adeslas S.A. de Seguros y Reaseguros utiliza cookies propias y de terceros en este sitio web para mejorar sus servicios, elaborar información estadística y mostrar publicidad, contenidos o servicios personalizados a través del análisis de su navegación para lo cual es necesario compartir datos y perfiles no vinculados directamente a su identidad con operadores publicitarios y otros intermediarios. Si sigue navegando entendemos que acepta su uso. Puede obtener más información sobre el uso de las cookies en nuestra Política de Cookies
Inicia
SegurCaixa Adelas

Esmorzar per prevenir aterosclerosi i MCV

 

Segons l'estudi Progression and Early Detection of Atherosclerosis (PESA), del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carles III (CNIC), liderat pel seu director, Valentí Fuster, un esmorzar que contingui menys del 5 % de les calories diàries recomanades (100 calories per a una dieta de 2.000) duplica el risc de lesions ateroscleròtiques independentment dels factors de risc típics, com el tabac, el colesterol elevat i el sedentarisme. Els resultats d'aquesta recerca indiquen que saltar-se aquest menjar podria servir com a marcador d'uns hàbits alimentaris i d'un estil de vida poc saludables.


Com s'ha fet l'estudi?

Per esbrinar si saltar-se l'esmorzar de manera habitual està associat amb aterosclerosi subclínica (que no ha donat cap símptoma), l'equip de recerca va analitzar la relació entre tres patrons d'esmorzar i els factors de risc cardiovasculars. Per a això, va tenir en compte la presència de plaques ateroscleròtiques en diferents regions: artèries caròtides i femorals, aorta i coronàries, en una població sense antecedents de malaltia cardiovascular.


No esmorzar: un marcador de risc d'aterosclerosi

D'acord amb les dades recollides, el 20 % dels participants prenia un esmorzar amb alt valor energètic (20 % de les calories diàries), el 70 % un esmorzar de baix valor energètic (entre 5 % i 20 % de les calories diàries) i un 3 % esmorzava molt poc o gens (5 % de les calories diàries). Aquests últims tot just invertien cinc minuts en esmorzar un cafè o un suc de taronja, o fins i tot ni això. lIrina Uzhova, investigadora del CNIC i primera autora del treball, explica que les ecografies vasculars van revelar una presència de fins a 1,5 vegades més gran en el nombre de plaques ateroscleròtiques i una afectació de fins a 2,5 vegades més en el grup que se saltava l'esmorzar respecte del que prenia un esmorzar més potent. A més, la seva dieta en general era menys saludable i tenien major prevalença de factors de risc cardiovascular.


No esmorzar: un marcador de risc d'aterosclerosi

Estudis poblacionals previs van manifestar que esmorzar bé està relacionat amb menor pes, una dieta més saludable i un menor risc de desenvolupar factors de risc cardiovascular, com colesterol elevat, hipertensió o diabetis. José María Ordovás, coautor del treball, explica: "No esmorzar podria ser un veritable marcador o fins i tot un factor de risc per a les fases inicials de la malaltia ateroscleròtica". Antonio Fernández-Ortiz, coordinador científic de l'estudi PESA, assenyala al seu torn: "Necessitem marcadors de risc més precoços i precisos en les fases inicials de la malaltia ateroscleròtica que ens permetin millorar la prevenció en el risc de patir un infart, un ictus o mort sobtada. I els resultats d'aquest treball hi contribueixen definitivament".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC


Millora la teva salut i la teva qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessi