Inicia
SegurCaixa Adelas

Descobreixen un nou benefici de la lactància materna

 

Un compost present a la llet materna, anomenat factor de creixement fibroblàstic 21 (FGF21), demostra que té un paper clau per a l'absorció de nutrients i la regulació de la funció intestinal en els nens acabats de néixer. A més, contribueix a millorar-ne el creixement durant les primeres setmanes de vida, com també el seu perfil metabòlic.

Un estudi de RecerCaixa sobre els beneficis de la lactància materna

La recerca s'emmarca dins del projecte Estudi del FGF21 com a nou factor present a la llet, implicat en els efectes beneficiosos de la lactància materna, del programa de recerca d'excel·lència RecerCaixa que impulsa l'Obra Social "la Caixa" en col·laboració amb l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), els resultats del qual s'han publicat a la revista Scientific Reports del grup Nature. La feina l'ha liderat el catedràtic Francesc Villarroya, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona (UB), en col·laboració amb el CIBERobn, que depèn de l'Institut de Salut Carlos III, i amb l'Institut Danone.

Una hormona que estimula l'absorció de la lactosa

El FGF21 és una hormona produïda pel fetge que és present en el cos humà de manera natural, tot i que en algunes persones és més activa que en d'altres. Fins ara se sabia que tenia una acció favorable sobre el metabolisme dels greixos i en l'absorció del sucre, de manera que se li atribuïen propietats antidiabètiques i antiobesitat. Un estudi anterior, dirigit també per Villarroya, va provar que el FGF21 és pràcticament inexistent en el fetus i que la seva producció en els nadons s'activa quan el nounat rep la llet materna, un fet que confirma la importància que té la seva ingesta. Aquesta hormona, quan passa als nounats a través de la llet materna, actua sobre l'intestí i n'estimula la producció d'enzims que afavoreixen l'absorció de la lactosa, com també d'altres hormones gastrointestinals que ajuden a assimilar correctament els nutrients.

Un millor perfil metabòlic

L'equip de Villarroya va fer servir animals de laboratori, observant les diferències entre un grup de nadons que rebien llet natural de la mare i un altre que rebia també llet de la seva mare a la qual s'havia eliminat aquest compost. Els nounats que es van alimentar a través de lactància materna van presentar un millor perfil metabòlic i un desenvolupament superior en un 25% al dels nounats que no van rebre aquest compost.

Un estudi que obre noves línies de recerca

Els autors de l'estudi es proposen investigar els efectes sobre el metabolisme d'haver estat exposat o no al FGF21 a més llarg termini, fins a l'adolescència, i si aquest factor és present i en quin percentatge en les llets artificials destinades a la lactància, amb la finalitat de millorar-ne la composició.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

CIBERobn​