Inicia
SegurCaixa Adelas

Descobreixen una substància del bròcoli que combat la diabetis

 

Investigadors de la Universitat sueca de Lund identifiquen el sulforafà (un antioxidant que es troba en grans quantitats al bròcoli) com una nova substància per combatre la diabetis. Tal com ha declarat Anders Rosengren, professor de fisiologia metabòlica de la Universitat de Goteborg, afiliada al Centre de Diabetis de la Universitat de Lund, "hi ha evidències sòlides que aquesta substància es pot arribar a convertir en un suplement valuós per complementar la medicació que avui dia hi ha contra la diabetis".


Una recerca amb resultats fiables

Les conclusions d'aquest estudi es basen en diversos anys de recerca, duta a terme per científics de l'Acadèmia Sahlgrenska, la Universitat de Goteborg i la Facultat de Medicina de la Universitat de Lund. L'objectiu dels investigadors va ser trobar altres medicaments contra la diabetis de tipus 2 abordant un mecanisme important de la malaltia: la producció de glucosa elevada del fetge. La metformina és un medicament que funciona controlant aquest factor, però no sempre es pot fer servir, ja que causa efectes secundaris gàstrics i està contraindicada quan la funció renal es redueix severament, una conseqüència que apareix sovint entre moltes persones amb diabetis.


Com s'ha fet l'estudi?

En un primer moment, els investigadors van fer un mapa de les alteracions genètiques del fetge de les persones diabètiques. Segons els resultats, 50 gens desenvolupen un paper clau. Amb l'objectiu de determinar compostos que poguessin influir sobre aquests gens i, d'aquesta manera, atacar la malaltia directament, cada un d'aquests gens es va comparar amb diverses substàncies. De les 2.800 substàncies investigades amb anàlisis matemàtiques informatitzades, el sulforafà va demostrar tenir les millors característiques per aconseguir aquests objectius. Aquest antioxidant s'havia estudiat prèviament per al tractament del càncer i de la malaltia inflamatòria, però no per a la diabetis. Experiments amb ratolins van demostrar que els animals als quals s'havia administrat el sulforafà havien reduït el sucre en sang un 23 % en quatre setmanes, uns resultats molt similars als obtinguts per la metformina (24 % en el mateix temps) i amb uns índexs de risc molt menors.


Bròcoli, un aliment ric en sulforafà

Els científics asseguren que la dosi diària de sulforafà per a un diabètic s'extrau de quatre a cinc quilos de bròcoli. L'objectiu d'aquest equip de recerca és preparar suplements de sulforafà concentrat. "El sulforafà actua sobre un mecanisme central en la diabetis de tipus 2 i té un efecte secundari lleu. Com a aliment funcional, pot arribar als pacients més de pressa que un medicament. A més, és un concepte interessant des de la perspectiva de la diabetis, una patologia en què l'alimentació del pacient és clau", diu Anders Rosengren.


Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

Universidad de Lund​​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin