Inicia
SegurCaixa Adelas

Dia Mundial contra l’Asma

 

Tal com assenyala l'OMS, "l'asma és una malaltia crònica que es caracteritza per atacs recurrents de dispnea i sibilacions, que varien en severitat i freqüència d'una persona a una altra". Les persones que pateixen asma poden experimentar inflamacions sobtades dels bronquis, que produeixen una constricció de les vies respiratòries i una disminució del flux de l'aire que entra i surt dels pulmons. És el que es coneix com "atacs d'asma".


Una patologia en augment

L'asma es pot produir per diversos al·lèrgens, com ara els àcars de la pols domèstica (de llits, catifes i mobles), la caspa dels animals de companyia, els pòl·lens o els fongs, la contaminació, el fum del tabac i els irritants químics del lloc de treball. L'excés d'higiene, l'augment del temps que s'està en interiors, la contaminació, l'estil de vida sedentari i l'obesitat, són les causes principals que han afavorit que aquesta patologia hagi augmentat durant els darrers anys. Tal com informen des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), la prevalença mitjana d'asma a Espanya és del 10,3 %.


L'asma: un problema a totes les edats

Encara que l'asma és la malaltia crònica més freqüent entre els infants (afecta el 10 % de la població infantil), aquesta patologia també té una incidència elevada entre els adults (la pateixen el 5 % dels majors d'edat). L'asma pot aparèixer en qualsevol edat i, en més d'un 60 % dels casos, té un origen al·lèrgic. Segons els experts de la SEPAR, l'asma ocupacional (relacionat amb la feina) representa fins al 25 % de tots els casos d'asma entre la població adulta. En concret, l'asma ocupacional és la malaltia respiratòria de caràcter laboral més habitual, i el risc atribuïble a l'exposició laboral és del 10 al 25 % dels casos, equivalent a una incidència anual de 250 a 300 casos per cada milió d'habitants.

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?