Inicia
SegurCaixa Adelas

Dia Mundial de la Hipertensió Arterial

 

Els experts de la Fundació Espanyola del Cor (FEC) expliquen que la tensió arterial és la pressió que el cor exerceix sobre les artèries perquè condueixin la sang cap als diversos òrgans del cos humà. La pressió màxima s'obté a cada contracció del cor i la mínima, a cada relaxació. Es considera que la pressió arterial és normal quan la pressió sistòlica està entre els 10 i els 14 cm d'HG (entre els 100 i els 140 mmHg) i la pressió diastòlica, entre els 6 i els 9 cm d'Hg (els 60 i 90 mmHg).


Factor de risc de MCV

D'acord amb les dades de la Lliga Mundial de la Hipertensió (WHL, per les sigles en anglès), la hipertensió arterial és el factor de risc cardiovascular més prevalent. Per poder afrontar el sobreesforç que representa la hipertensió, el cor es veu obligat a augmentar la seva massa muscular, fet perjudicial a llarg termini perquè no va acompanyat d'un augment equivalent del reg sanguini. La conseqüència de tot plegat pot ser una insuficiència coronària i una angina de pit. A més, la hipertensió fa que el múscul cardíac es torni més irritable i augmenti el nombre d'arítmies. Quan la persona ja ha tingut un problema cardiovascular, la hipertensió pot fer que el dany sigui més intens. Aquesta circumstància també propicia l'arterioesclerosi (acumulació de colesterol a les artèries) i els fenòmens de trombosi (infart de miocardi o infart cerebral). En el pitjor dels casos, la hipertensió arterial pot estovar les parets de l'aorta i les pot dilatar (aneurisma) o les pot trencar (fet que causa la mort de manera inevitable).


Hipertensió a Espanya

D'acord amb l'OMS, a Espanya hi ha uns 11 milions de persones amb hipertensió (el 36,7 %, aproximadament). Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en la darrera dècada s'ha doblat el nombre de defuncions per malalties hipertensives. Tal com ha informat no fa gaire Carlos Macaya, president de la FEC, "Mentre que el 2005 la hipertensió va provocar 6.661 defuncions, el 2015 ja en va causar 12.674". Per aquest motiu, els experts de la FEC recorden una sèrie de mesures per reduir el risc de patir hipertensió:

  • No fumar. Abandonar aquest hàbit té uns efectes positius superiors a qualsevol medicació.

  • Consumir alcohol amb moderació. Mentre que prendre un got de vi al dia en un àpat pot ser beneficiós, consumir alcohol de manera excessiva pot ser perjudicial per al cor i altres òrgans.

  • Controlar-se el pes. Mantenir un pes saludable ajuda a controlar la pressió arterial i fa disminuir el risc cardiovascular i de diabetis.

  • Fer exercici. L'activitat regular ajuda a reduir la pressió arterial, augmenta la massa muscular i la capacitat d'esforç, permet controlar millor el pes i aconsegueix disminuir el risc cardiovascular.

  • Alimentar-se de manera saludable. Els hipertensos han de disminuir el consum de sal i aliments que en portin, i s'han d'assegurar que habitualment consumeixen fruita, verdura, llegums, fruita seca, pa i altres cereals. També han de fer servir oli d'oliva com a greix principal i han d'augmentar la ingesta de carn d'aus i peix en detriment de la carn vermella.

  • Seguir el tractament. A més de tenir uns hàbits de vida saludables, els hipertensos han de seguir el tractament farmacològic recomanat pel metge en cada cas concret.

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Fundació Espanyola del Cor​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin