Inicia
SegurCaixa Adelas

Quina dieta prefereix el cor “danyat”?

 

Investigadors de la Universitat de Còrdova han comparat els beneficis que té la dieta baixa en greix i la dieta mediterrània en personeamb malalties coronàries. 

 

L’evidència científica deixa clar que portar un estil de vida saludable té influència sobre el desenvolupament de les malalties cardiovasculars, la causa principal  de mortalitat als països desenvolupats. Tanmateix, encara no s’han estudiat prou els efectes d’aquests hàbits saludables en persones que ja tenen una malaltia cardiovascular. Un nou estudi portat terme per investigadors de la Universitat de Còrdova, lHospital Universitari Reina Sofía i lInstitut Maimónides de Recerca Biomèdica (IMIBIC) ha comparat lefecte en lendoteli les parets que cobreixen les artèries de dos models de dieta saludables en pacients que prèviament haviepatit un infart agut de miocardi. Segons el que ha explicat José López Miranda, investigador de l’estudi i coordinador del grup de recerca Nutrigenòmica i Síndrome Metabòlica de lIMIBIC: El nivell de dany endotelial predilaparició de futurs esdeveniments cardiovasculars, és a dir, dinfarts aguts de miocardi. Si podem actuar en les fases inicials impulsala regeneració de lendoteli i una més bona funció endotelial, ajudarem a prevenir la reaparició dinfarts i malalties coronàries.” 

Com s’ha fet l’estudi?  

El treball va comptar amb la participació de 1.002 pacients, l’evolució dels quals es va estudiar durant un any. Prèviament, els investigadors havien fet un estudi similar amb pacients sans. Tanmateix, aquesta era la primera vegada que el portaven a terme amb pacients malalts, amb més probabilitat de patir nous infarts. Per fer el treball, els investigadors van demanar a la meitat dels participants que seguissin una dieta mediterrània, basada en l’ús abundant d’oli doliva verge, el consum diari de fruita i verdura, un consum setmanal de tres racions de llegums, tres de peix i tres grapats de fruita seca a la setmana. A més, se’ls va recomanar que reduïssin el consum de carn, especialment la carn vermella, i que evitessin els greixos addicionals com la margarina i la mantega i els aliments rics en sucre. L’altra meitat dels participants van rebre recomanacions de seguir una dieta baixa en greixos, basada en la limitació de tots els tipus de greix, tant animal com vegetal, i un augment de la ingesta de carbohidrats complexos. Havien de limitar el consum de carn vermella, triar productes lactis baixos en greix, evitar la fruita seca i limitar el consum de dolços i pastissos.  

La dieta mediterrània: la més cardiosaludable 

El grup d’estudi va analitzar la capacitat de vasodilatació que tenien les artèries dels pacients, molt important per a ladaptació a diferents circumstàncies, com l’exercici o les situacions destrès. A més, els investigadors també van avaluar el nivell de dany permanent que es produïa en l’endoteli, així com la capacitat de reparació de les artèries mitjançant els progenitors de cèl·lules endotelials, és a dir, les cèl·lules mare. “Vam observar que el model d’alimentació mediterrània indueix una funció endotelial més bona, és a dir, que les artèries són més flexibles per adaptar-se a diferents situacions en què es requereix un corrent sanguini més gran. A més, la capacitat regenerativa de lendoteli era més bona, i vam detectar que es reduïa dràsticament el dany en lendoteli, fins i tot en pacients amb un risc sever”, ha afirmat López Miranda. 

 

Font

UCO 

 


Millora el teu estil de vida i la gestió proactiva de la teva salut. Registra’t ara a Adeslas Salud y Bienestar, la plataforma gratuïta de salut digital d’Adeslas, que t’ajudarà a cuidar-te més i millor.