Inicia
SegurCaixa Adelas

Dieta sana i exercici per mantenir-se jove

 

El treball, fet per investigadors del Robert and Arlene Kogod Center on Anging, de la Clínica Mayo, demostra que una dieta pobre i la manca d'exercici acceleren l'inici de la senescència cel·lular. La senescència cel·lular és un estat en el qual les cèl·lules limiten la proliferació en resposta a l'estrès. Aquest estat cel·lular s'ha associat històricament a l'envelliment i a diverses patologies.

Vida saludable per retardar l'envelliment

Els investigadors de la Clínica Mayo han descobert que l'exercici prevé la senescència cel·lular prematura i protegeix contra els efectes nocius d'una dieta poc saludable, incloent-hi problemes físics, de cor i de la funció metabòlica, com ara la diabetis. Tal com ha declarat Nathan LeBrasseur, doctor i director del centre sobre envelliment i director principal de l'estudi: "Creiem que, tant en l'àmbit biològic com el clínic, les males eleccions de nutrició i estils de vida sedentaris acceleren l'envelliment. Les persones han de tenir present que, tot i no tenir sobre la taula un diagnòstic de diabetis o de la malaltia d'Alzheimer, aquests problemes de salut poden estar latents i cal treballar dur per reduir el risc que apareguin".

Com s'ha fet l'estudi?

L'experiment dirigit per LeBrasseur es va fer amb ratolins de laboratori. Un grup d'animals va rebre una dieta normal i saludable, mentre que un altre en va seguir una de menjar ràpid, alt en greixos saturats i colesterol, acompanyat a més d'una beguda endolcida amb sucre. Els ratolins que van seguir la dieta de menjar ràpid van mostrar canvis perjudicials en els paràmetres de salut, incloent el pes corporal i la composició, i van augmentar la massa greixosa en gairebé un 300 % en el transcurs d'uns quatre mesos. La massa greixosa se sol acumular a l'abdomen, envoltant òrgans interns, fet que es relaciona amb malalties vinculades a l'obesitat.

L'exercici, una variable fonamental

Quan els investigadors van introduir l'exercici al programa dels ratolins de l'experiment, van descobrir millores significatives de salut. Els que seguien la dieta del menjar ràpid van reduir el pes corporal i l'acumulació de la massa greixosa. A més, van mostrar més protecció contra l'acumulació de cèl·lules senescents. Els ratolins que tenien una dieta normal també van presentar beneficis.

El secret de l'eterna joventut

"Hi ha persones que creuen que l'envelliment és quelcom que ens passa a tots i que el destí decideix qui tindrà la malaltia d'Alzheimer, una malaltia cardiovascular o osteoporosi als 65, 70 o 80 anys. No obstant això, aquest estudi demostra clarament la importància que tenen sobre la salut els factors modificables com ara la dieta o, fonamentalment, l'activitat física cel·lular. Això no vol dir que calgui ser corredors de marató, sinó que hem de trobar maneres d'augmentar els nivells d'activitat habituals per mantenir-nos sans i prevenir els processos que impulsen l'envelliment i les malalties que s'hi relacionen", conclou LeBrasseur.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Revista Diabetes

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin