Inicia
SegurCaixa Adelas

Deu consells per viure més temps, millor i més feliç

 

Els experts de la semFYC pensen que el fet de triar viure més temps, millor i més feliç hauria de ser un estímul prou important per adoptar patrons saludables en el dia a dia. Per aquest motiu, han elaborat el Decàleg per viure més temps, millor i més feliç, per animar les persones a fer una vida més respectuosa amb les necessitats de l'organisme. A continuació en presentem els deu consells:

 

1- Menja saludablement. Cal consumir almenys 5 racions de fruita i verdura al dia i intentar incloure a la dieta llegum, fruita seca i oli d'oliva verge extra. Cal triar els aliments frescos en comptes dels processats, i l'aigua en comptes dels refrescos, els sucs o l'alcohol. Cal controlar la mida de les racions, reduir la ingesta de sal i cuinar per fugir dels precuinats.

2- Reduir el consum d'alcohol. Cal ser conscient de la quantitat d'alcohol que es consumeix i la freqüència en què es fa, per determinar si es posa en risc la salut. Cal recordar que el consum d'aquesta substància ha de ser de 0 per a les dones embarassades (o en període de lactància), els conductors, les persones que fan treballs de precisió, els menors d'edat, els pacients que prenen medicaments o els individus que pateixen qualsevol malaltia.

3- Fer exercici. És important dur a terme alguna activitat física de manera regular, 30 minuts, almenys, 5 dies a la setmana (serveix qualsevol activitat, com ara pujar escales o caminar). És important triar una activitat adequada a les condicions de cadascú i que sigui atractiva. Cal procurar caminar o anar en bicicleta sempre que es pugui i intentar trencar amb el sedentarisme (no estar assegut més d'una hora seguida).

4- No consumir tabac ni cap altra droga. Cal deixar de fumar com més aviat millor, ja que és la causa evitable més comuna de malaltia. Cal evitar els espais contaminats de fum del tabac, ja que el tabaquisme passiu causa diverses malalties. Cal evitar el consum de drogues: cap droga és saludable.

5- Fer un ús racional dels medicaments. Cal prendre medicaments sempre sota la supervisió d'un sanitari qualificat i acompanyar-los d'un estil de vida saludable.

6-Cuidar la salut sexual. L'activitat sexual ha de produir plaer: millora la salut física i psíquica. Per aquest motiu, cal evitar les conductes de risc per poder gaudir del sexe amb salut. Cal consultar amb el metge qualsevol conducta de risc i fer-se els tests oportuns.

7- No abusar del sol. No és bo exposar al sol criatures menors de 2 anys, a partir d'aquesta edat només el poden prendre mitja hora cada dia. Cal fer servir sempre una crema de protecció solar, i aplicar-la mitja hora abans. A l'estiu, no és aconsellable exposar-se al sol entre les 12 i les 16 hores.

8- Conduir de manera responsable. No es pot beure alcohol quan s'ha de conduir, cal fer servir el cinturó de seguretat del cotxe i les cadiretes per a les criatures, com també el casc en cas de viatjar en moto o bicicleta. No es pot manipular el telèfon mòbil ni el GPS mentre es condueix.

​9- Tenir una actitud positiva a la vida. És important prendre's les coses amb calma i evitar l'estrès, procurar descansar prou i gaudir dels moments agradables de la vida, aixecar-se cada dia amb il·lusió, buscar un bon propòsit, etc.

10- Participar a la comunitat i cuidar les relacions personals. Connectar obertament amb tothom i posar en pràctica l'autoestima positiva, participar a la comunitat, amb bones relacions socials, compartir coneixements i riure, ja que el riure té un poder curatiu.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

semFY​C​

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin