Inicia
SegurCaixa Adelas

Diversitat bacteriana intestinal i salut

 

Aquesta és la conclusió principal a la qual ha arribat Cisca Wijmenga, genetista de la Universitat de Groningen, als Països Baixos, després d'investigar l'efecte dels aliments i la medicina sobre la diversitat bacteriana de l'intestí humà, un treball s'ha publicat a la revista Science.

 

Com s'ha dut a terme l'estudi?

Per dur-lo a terme, els investigadors han partit de l'anàlisi de mostres de femta de més de 1.100 persones que han participat al programa LifeLines, que recopila dades de 165.000 habitants dels Països Baixos. Les mostres han servit per analitzar l'ADN dels bacteris i altres organismes que viuen a l'intestí. L'estudi també ha recollit informació sobre la dieta, la salut i els medicaments que han pres els participants.

 

Estudi pioner

Mentre que estudis previs comptaven amb participants afectats d'una patologia, per a aquest estudi s'han recollit dades de persones sanes. A més de cobrir un grup ampli de persones, també s'ha fet un mapa de tot l'ADN bacterià, amb l'objectiu d'obtenir informació molt més detallada dels grups de bacteris. Aquesta anàlisi d'ADN fa possible examinar els factors que afecten la diversitat microbiana intestinal.

 

Com més diversitat hi hagi, millor

D'acord amb els investigadors, hi ha 60 factors de la dieta que influeixen en la diversitat intestinal. Així, les persones que sovint consumeixen iogurt o xerigot tenen una diversitat de bacteris intestinals superior. El cafè i el vi també poden fer augmentar aquesta diversitat, mentre que la llet sencera o una dieta molt calòrica la pot fer disminuir. Els medicaments com els antiàcids, els antibiòtics o els que es recepten contra la diabetis influeixen en aquesta diversitat. Segons els investigadors, hi ha una correlació entre diversitat i salut: com més diversitat, més salut.

 

Relació amb la salut

Tal com explica Wijmenga, "sovint la malaltia apareix com a resultat de molts factors, alguns dels quals, com ara la genètica o l'edat, no es poden modificar. Això no obstant, es pot canviar la diversitat microbiana si s'estableixen variacions per a la dieta i els medicaments. Quan entenguem com funciona, s'obriran més possibilitats".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Groningen


Revista Science


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin