Inicia
SegurCaixa Adelas

Dues begudes ensucrades al dia és massa

 

La insuficiència cardíaca és un problema de salut per a més de 23 milions de persones arreu del món. Segons les dades, aproximadament la meitat dels pacients diagnosticats continuen vius cinc anys després. El grups de més risc són els homes i els vells. El consum de begudes ensucrades està força estès al món, principalment entre els joves. El fet de consumir-les de manera regular s'associa amb canvis en la pressió arterial, augment de pes, diabetis, malaltia coronària i accident cerebrovascular. Investigadors de l'Institut Karolinska de Suècia han dut a terme un estudi observacional que relaciona aquestes begudes amb la insuficiència cardíaca.

Com s'ha fet l'estudi?

L'equip de recerca, liderat per Susanna C. Larsson, de la Unitat d'Epidemiologia Nutricional del prestigiós centre suec, va demanar a més de 42.000 habitants de Suècia (homes nascuts entre 1918 i 1952) que anotessin quantes begudes ensucrades bevien al dia entre 1998 i 2010. No es va fer distinció entre begudes amb sucre, fructosa o edulcorant artificial, però no s'hi van incloure el cafè, el te ni els sucs de fruita.

Un 23 % més de risc de patir insuficiència cardíaca

Durant el període de seguiment es van diagnosticar 3.604 casos nous d'insuficiència cardíaca i 509 persones van morir per aquesta causa, sostenen els autors del centre suec. Després de descartar altres factors, l'estudi va revelar que consumir, almenys, dos gots diaris de begudes ensucrades, s'associava a un augment del 23 % en el risc de desenvolupar insuficiència cardíaca en comparació amb no consumir-ne cap. Amb l'objectiu de descartar si les persones amb insuficiència cardíaca no diagnosticada bevien més líquids endolcits, els experts van excloure tots els diagnosticats durant els primers cinc anys del seguiment. Després d'això, els resultats van ser similars i, fins i tot, van augmentar el risc associat a un 25 %.

Un hàbit del qual ens hem d'ocupar

Els autors volen deixar clar que es tracta d'una recerca observacional sense conclusions definitives sobre una possible relació causa-efecte. A més, com que a l'estudi només van participar homes blancs d'edat avançada, els resultats poden no ser aplicables a grups d'edat més joves, dones o altres grups ètnics.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin