Inicia
SegurCaixa Adelas

Dos ulls per a tota la vida

 

El dia 8 d’octubre, amb motiu del Dia Mundial de la Visió, la fundació Visión y Vida va publicar noves dades sobre salut visual. A Espanya, hi ha a l’entorn d’un milió de persones amb alguna discapacitat visual i, d’elles, prop de 60.000 són cegues. A causa de l’envelliment de la població i l’augment de factors de risc com ara la diabetis, s’estima que les taxes de ceguesa augmentaran.

La importància de les revisions

Per mantenir una bona salut visual, la fundació recorda que és fonamental revisar-se la vista amb certa freqüència. D’acord amb les dades del Baròmetre Mundial de Salut Ocular de Bausch&Lomb, tot i que la majoria dels espanyols s’estimen més perdre altres sentits que la visió, només el 40 % s’ha sotmès a un examen visual en el darrer any. Els joves d’entre 18 i 24 anys són els que menys revisen la visió, només el 34 % ho ha fet en els darrers 12 mesos.

Les pantalles: un nou factor en l’equació

En els darrers anys, l’ús d’ordinadors, tauletes, smartphones i llums LED ha augmentat exponencialment. Les pantalles dels ordinadors i els dispositius mòbils emeten en la banda de longituds d’ona de la llum blava més nociva per a la retina. Passar massa temps davant d’una pantalla accelera la mort de les cèl·lules de la retina i incrementa el risc de patir Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE).

Una vida sana per a una vista sana

Per prevenir els problemes visuals, a més de fer-se revisions periòdiques, és fonamental dur una alimentació sana. Segons un estudi d’Ophtalmic and Physiological Optics, la luteïna i la zeaxantina, dos antioxidants presents en fruita i verdura com ara el kiwi, el raïm vermell, el carbassó, la carbassa, el bròquil, els espinacs o els pèsols, ajuden en la prevenció de la DMAE. Practicar exercici regularment també és bo per a la salut visual, ja que l’activitat física augmenta el flux sanguini i estimula l’eliminació de toxines dels teixits oculars i n’afavoreix el funcionament. Pel contrari, el consum de tabac afecta d’una manera negativa: els fumadors tenen un 40 % més de probabilitats de patir cataractes que els no fumadors.


Text elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas

On s’ha publicat aquesta notícia?

Fundació Visión y vida​​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin