Inicia
SegurCaixa Adelas

Dosis moderades d’alcohol i càncer

 

Prendre una copa de vi o una cervesa al dia s'ha considerat en molts estudis un fet innocu o, fins i tot, beneficiós per a la salut. Això no obstant, una investigació que han fet científics de la Universitat de Harvard demostra que l'alcohol és perjudicial per a la salut fins i tot en els casos de dosis moderades: "El nostre treball reforça les pautes dietètiques en les quals s'indica que és important no beure gairebé gens d'alcohol", declara Yin Cao, autor principal de l'estudi.

 

Com s'ha fet la investigació?

Els autors van partir de les dades de dos grans estudis sobre la salut als Estats Units, en els quals han participat 88.084 dones i 47.881 homes voluntaris durant 30 anys. A més, els autors també van tenir en compte factors com el consum d'alcohol, l'índex de massa corporal, la raça dels voluntaris i els antecedents de càncer a la família. Durant la investigació es van detectar un total de 19.269 càncers entre les dones i 7.571 entre els homes.

 

Risc més elevat entre les dones i els homes fumadors

Segons les dades, amb una copa de vi (118 ml) o una cervesa (335 ml) n'hi ha prou perquè augmenti el risc de patir càncer entre les dones. En el cas dels homes, el risc de patir aquesta malaltia augmenta amb la ingesta diària de dues copes de vi o dues cerveses. L'estudi també sosté que els homes fumadors que sobrepassen els 30 grams d'alcohol fan augmentar encara més el risc de patir càncer que els no fumadors, ja que entre els homes que no han fumat mai els casos de càncer amb aquestes quantitats de consum d'alcohol no augmenten. A més, tal com apunta Cao, "Els bevedors tenen més probabilitats de ser fumadors, i el tabaquisme és el factor de risc principal per a tots els tipus de càncer relacionats amb l'alcohol". Això no obstant, d'acord amb les dades, el consum de tabac no influeix si una dona supera els 15 grams d'alcohol al dia, ja que "les possibilitats que té de patir càncer augmenten, sobretot respecte del de mama", comenta el líder de l'estudi.

 

Conclusions de l'estudi

L'autor principal de l'estudi assenyala que "es necessiten més investigacions per explorar les interaccions entre fumar, beure, la història mèdica familiar i el risc de patir càncer, però en termes generals, les dones no haurien de beure més d'una copa al dia ni els homes, més de dues".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC​