Inicia
SegurCaixa Adelas

Efectes de les begudes energètiques en els esportistes

 

En els darrers anys, el consum de begudes energètiques ha augmentat. També ha crescut el nombre d'esportistes que les consumeix: més del 50% les prenen en els entrenaments i fins i tot abans de les competicions. Un equip d'experts de la Universitat Camilo José Cela (UCJC) ha avaluat durant quatre anys els efectes, tant positius com negatius, que aquesta mena de begudes produeix en els esportistes.

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors van recollir dades de jugadors de futbol, bàsquet, rugbi, voleibol, tennis, natació, hoquei i escalada. Tots van prendre, abans d'una competició, l'equivalent a tres llaunes de beguda energètica o d'una beguda placebo. El rendiment esportiu (distància i velocitat) en esports d'equip es va mesurar mitjançant dispositius GPS. Per quantificar el rendiment muscular en altres esports es van fer servir dinamòmetres i potenciòmetres.

Més rendiment i més nerviosisme

D'acord amb els resultats obtinguts, els esportistes que van prendre la beguda energètica van augmentar el rendiment esportiu entre un 3% i un 7%. Els investigadors també van preguntar als participants sobre les sensacions que tenien i van obtenir com a conclusió que les begudes energètiques augmentaven la freqüència d'insomni, denerviosisme i el nivell d'activació en les hores següents a la competició.

Més estimulants que energètiques

Contràriament al que indica el nom comercial, aquestes begudes no aporten més energia que els refrescos (~40 kcal/100 ml de producte). No obstant això, sí que tenen un efecte estimulant associat a la cafeïna que contenen. La concentració de cafeïna (32 mg/100 ml de producte) que hi ha a les begudes energètiques aporta un total de 80 mg de cafeïna per cada llauna (250 ml), tot i que actualment ja es comercialitzen envasos amb 500 ml.

 

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC​