Inicia
SegurCaixa Adelas

El 20% dels conductors mai no fa servir ulleres de sol

 

Tal com informen des de l'Associació Espanyola de Formadores en Seguretat Vial (Formaster), el 20% dels conductors no fan servir mai ulleres de sol quan condueixen, fet que augmenta el risc d'accidents.

Imprescindible quan el sol és baix

Segons les dades d'accidentabilitat a Espanya del 2013, el 5% dels sinistres amb víctimes es produeixen a la sortida i a la posta de sol, ja que pot enlluernar els conductors que condueixen de cara. L'accident més comú és de col·lisió frontal a carreteres de doble sentit o d'abast per darrere si és en autopistes o autovies, el 16% dels accidents és per sortida de la calçada i el 2% per atropellament. "De la mateixa manera que és perillós conduir amb pluja o boira, conduir amb el sol de cara és igual o més perillós, perquè perds la visió del que tens davant, fet que amplia el risc de tenir un accident", explica Anselmo Murado, president de Formaster.

Decàleg antienlluernaments

Des de Formaster, ofereixen deu actuacions que cal tenir en compte quan es condueix amb el sol de cara per evitar enlluernaments.

  1. Conduir amb ulleres de sol polaritzades i amb lents de color blavós.
  2. Davant d'enlluernaments solars, es recomana mantenir la trajectòria del vehicle i disminuir la marxa. Mai frenar de cop.
  3. Qual el sol està de cara, és recomanable parar-se i esperar cinc minuts que canviï de direcció.
  4. Quan es condueix moltes hores amb alta lluminositat o amb el sol de cara, convé reduir la velocitat i fer parades regulars per descansar la vista.
  5. És bo posar els llums curts als conductors que tenen el sol de cara per oferir-los una nova referència i augmentar la visibilitat del vehicle.
  6. Comprar les ulleres de sol en òptiques i botigues homologades per tenir garanties que s'adapten a les necessitats específiques de cada individu.
  7. El para-sol ha de ser sempre extensible i abatible/movible i s'ha de fer servir només en moments puntuals de gran enlluernament, ja que redueix camp de visió.
  8. És perillós conduir amb ulleres de sol de nit o en zones fosques com els túnels.
  9. Convé mantenir nets els vidres de davant. La brutícia augmenta el risc d'enlluernaments i redueix el camp de visió.
  10.  Anar anualment a l'oftalmòleg o a l'òptic per fer-se una revisió ocular.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Col·legi Nacional d'Òptics-Optometristes​

Formaster​