Inicia
SegurCaixa Adelas

El 30 % de les persones infectades per VIH a Espanya desconeix que ho està

 

A Espanya hi ha aproximadament unes 150.000 persones infectades per VIH i no totes estan diagnosticades; de fet, el 2014 es van notificar 3.366 nous diagnòstics de VIH. El total de casos acumulats de sida des de l'inici de l'epidèmia fins al 2014 era de 84.679, amb 444 nous casos de sida diagnosticats el 2014, fet que correspon a una taxa d'1,3 per 100.000 habitants l'any. Aquestes dades han estat facilitades pels experts del Títol d'Expert Universitari en Infecció pel VIH i Malalties Associades que s'ha inaugurat a Madrid amb la col·laboració de MSD, i l'aval de la Societat de Malalties Infeccioses de la Comunitat Valenciana (SEICV) i de la Universitat Miguel Hernández d'Alacant.


La incidència augmenta entre els homes que tenen sexe amb homes

D'acord amb Juan Emilio Losa, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Fundació Alcorcón (Madrid) i professor del títol esmentat, la incidència de noves infeccions per VIH està disminuint a Espanya a escala global. "No obstant això, hi ha un col·lectiu en el qual s'està incrementant: el dels homes que tenen sexe amb homes. De manera que podem dir que la incidència d'aquesta malaltia infecciosa no està disminuint com ho hauria de fer". Losa subratlla que actualment aquest col·lectiu és el que té més risc a Europa. "Pel que fa a l'escenari de la infecció a Espanya, m'agradaria aclarir que al nostre país la mortalitat per VIH és baixa, però com que ja hi va haver moltes infeccions, la prevalença per infecció per VIH és de les més altes d'Europa".


La pèrdua de la por de la sida augmenta el nombre de contagis

Segons les paraules de Losa, "Avui dia la malaltia està banalitzada. Com que en el nostre medi les persones amb VIH ja no es moren sida, la societat no ho percep com un problema de salut. Les campanyes de conscienciació continuen sent necessàries". Pel que fa a les estratègies de prevenció, Juan Berenguer Berenguer, especialista en Malalties infeccioses de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid i expresident de GESIDA, explica: "S'han investigat diverses estratègies mitjançant la utilització de fàrmacs, ús de preservatius, circumcisió masculina, ús d'espermicides en dones i utilització de vacunes". En la seva opinió, les estratègies preventives més eficaces fins ara han estat "les que es basen en l'ús de fàrmacs antiretrovirals".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​