Inicia
SegurCaixa Adelas

El 35 % de la població a Espanya respira aire contaminat

 

Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i el Ministeri de Medi Ambient, el 3 % de la mortalitat anual a Espanya es deu a la contaminació atmosfèrica.

La majoria de la població mundial, el 92 % (nens inclosos), viu en àrees amb nivells de contaminació atmosfèrica que superen els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). D'acord amb aquesta organització, set milions de morts anuals es deuen a la contaminació de l'aire i la meitat estan relacionades amb la mala qualitat de l'aire dins de la llar.

Situació a Espanya

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) i el Ministeri de Medi Ambient atribueixen el 3 % de la mortalitat anual a Espanya en el període 2000-2009 a la contaminació atmosfèrica. Tot i que les dades són alarmants, grans ciutats com Madrid i Barcelona segueixen incomplint sistemàticament la normativa europea referent a la contaminació ambiental. Aquesta mortalitat associada a la contaminació de l'aire és molt superior a la provocada pels accidents de trànsit, que causen 1.700 morts a l'any, d'acord amb dades de l'Institut de Salut Carlos III.

Tabaquisme i contaminació: dos factors de risc

Carlos A. Jiménez-Ruiz, president de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), sosté: "El tabaquisme i la contaminació ambiental són dos factors de risc importants per al desenvolupament de múltiples malalties, fonamentalment de l'àmbit respiratori. Mentre el tabaquisme causa prop de 60.000 morts anuals a Espanya, la contaminació n'arriba a causar 10.000. Però convé recordar que una persona que no fuma i viu en contacte amb nivells de contaminació alts és com si fumés entre 5 i 10 cigarrets diaris".

Espanya no compleix amb la política antipol·lució

D'acord amb la SEPAI, els set contaminants més perillosos per a la salut són el nitrogen, l'ozó, les partícules en suspensió, el diòxid de sofre, el monòxid de carboni i el plom. Entre aquests, figuren dos dels gasos més nocius per a la salut respiratòria, el diòxid de nitrogen i l'ozó troposfèric, ambdós emesos en quantitats que superen els límits del que està permès en el nostre país. Aquest és el motiu pel qual Brussel·les té obert un expedient contra Espanya per l'incompliment crònic dels nivells de diòxid de nitrogen (principalment a les ciutats de Madrid i Barcelona) i ozó troposfèric.

On s'ha publicat aquesta notícia?

Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR)


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin