Inicia
SegurCaixa Adelas

L’abús d’alcohol entre els universitaris

 

​Els joves poden accedir fàcilment a les begudes alcohòliques i, a més, no perceben el risc real de les conseqüències nocives de consumir grans quantitats d'alcohol durant un període de temps curt. Aquestes circumstàncies són la causa principal de les intoxicacions etíliques que, sovint, atenen els serveis d'urgències. Un estudi recent fet pel Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari de Salamanca, que s'ha presentat a la IV Jornada d'Alcohol i Alcoholisme, reflecteix que les intoxicacions etíliques representen el 38 % de les intoxicacions ateses, tot i que l'alcohol també està present en el 43 % del total d'intoxicacions.

 

Bevedors de festes i caps de setmana

Tal com explica el doctor Francisco Javier Laso Guzmán, coordinador del Grup d'Alcohol i Alcoholisme de la SEMI, "La majoria dels pacients presentaven alteracions de la conducta i manifestacions digestives. D'altra banda, el quadre de depressió intensa de l'estat de consciència, conegut com a coma etílic, no era gaire habitual, i en aquests casos va caldre l'ingrés a l'UCI per a intubació endotraqueal, suport respiratori i hemodinàmica". L'expert assenyala que les intoxicacions etíliques són més freqüents durant les nits dels caps de setmana o quan hi ha esdeveniments multitudinaris com ara la festa universitària de cap d'any. En aquest sentit, al llarg dels quatre darrers anys d'aquesta celebració s'han atès una mitjana de 21,5 intoxicacions etíliques per any i l'activitat assistencial global a urgències ha augmentat un 50 % respecte d'una nit normal.

 

El 40 %, identificats com a bevedors de risc

Durant la jornada també es va presentar una enquesta que ha dut a terme el Grup de Treball d'Alcohol i Alcoholisme de la SEMI, feta amb alumnes de la Facultat de Medicina de la Universitat de Salamanca, sobre el consum d'alcohol entre els joves. Segons els resultats, gairebé el 40 % dels alumnes enquestats s'identifiquen com a bevedors de risc. "Les dades són semblants a les que s'extreuen d'un altre estudi fet entre alumnes de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona per la doctora Laia Miquel i els seus col·laboradors, que pertanyen a la Unitat d'Addiccions de l'Hospital Clínic de Barcelona", afirma Laso Guzmán. En aquest estudi, entre un 30 i un 40 % dels alumnes del centre barceloní eren bevedors de risc. A més, altres estudis previs situen el consum de risc de la població universitària entre el 20 i el 60 %.

 

Els més joves beuen més

Tant en l'estudi de la Facultat de Medicina de la Universitat de Salamanca com en el de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona és rellevant que el percentatge d'alumnes amb consum de risc sigui més elevat entre els del primer curs que en els de cursos posteriors, la qual cosa indica que amb l'edat hi ha una tendència decreixent respecte del consum alcohòlic de risc. "Per tant, és important dissenyar estratègies preventives que optimitzin aquesta tendència. La informació que rebran els alumnes de la Facultat de Medicina durant la jornada que es duu a terme a Salamanca té com a objectiu contribuir a aquest fi", va afirmar l'expert.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​