Inicia
SegurCaixa Adelas

L’abús dels videojocs causa el 30% de problemes visuals en nens

 

​Al voltant del 30% dels problemes visuals dels nens que acudeixen a l'òptica són conseqüència de l'ús de videojocs i altres aparells electrònics, tal com indiquen des d'Alain Afflelou. A més, amb els canvis d'hàbits i l'increment del sedentarisme, aquest percentatge augmenta.

Condicions físiques del "juganer"

Elvira Jiménez, òptic-optometrista i màster en optometria clínica d'Alain Afflelou, explica: "els jugadors de videojocs necessiten una sèrie de condicions físiques, com bona agudesa visual (bona visió de lluny), visió binocular per veure una sola imatge i en profunditat, bona motilitat ocular per seguir el moviment dels objectes, acomodació per enfocar a diferents distàncies, ampli camp visual i bona coordinació ull-mà. Si cap d'aquestes habilitats falla, comencen a tenir problemes visuals com visió borrosa i/o doble, cefalees, dolor ocular, envermelliment i irritació, ull sec o llagrimeig".

Controlar el temps d'exposició

Segons indica l'experta, "l'ús excessiu de videojocs pot arribar a provocar variació significativa de l'agudesa visual i pot arribar a desencadenar miopies en una edat més adulta, hiperèmia conjuntival o problemes de sequedat ocular". De fet, hi ha estudis que asseguren que el 33% dels joves l'any 2020 patiran miopia per fer servir dispositius com consoles, tauletes, ordinadors… Elvira Jiménez recomana fer-los servir un màxim de 30-40 minuts i, si el joc s'allarga, l'ideal és fer descansos cada 20 minuts.

La part positiva

Els videojocs també milloren la capacitat de concentració dels nens, que contribueix a millorar la coordinació o l'augment de reflexos i la memòria visual; tant és així que hi ha videojocs específics per tractar l'ull vague. Per evitar problemes, des d'Alain Afflelou recomanen fer revisions periòdiques, sobretot en cas dels nens, ja que fent un examen visual complet es poden detectar i tractar aquestes alteracions a temps. Detectar i actuar ben d'hora és clau per solucionar les alteracions visuals en nens i joves.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea assistencial d'Adeslas​