Inicia
SegurCaixa Adelas

L’art de preservar la memòria

 

Segons un estudi dut a terme per la doctora Rosebud Roberts, de la Clínica Mayo a Rochester (Minnesota, Estats Units), les persones que fan manualitats i socialitzen durant la mitjana i la tercera edat retarden l'aparició de problemes de memòria i pensament, que poden produir demència.

Com s'ha retardat la recerca?

Al treball de Roberts van participar 256 persones amb una edat mitjana de 87 anys. Al començament de l'estudi, cap dels participants presentava problemes de memòria ni de pensament. Tots van explicar si feien activitats artístiques o no (pintura, dibuix, escultura), si feien treballs manuals (ceràmica, costura, fusteria...), si mantenien una vida social activa (si anaven sovint al teatre, a concerts, al cinema... i si quedaven força amb els amics) i si feien servir l'ordinador (jocs, compres per Internet, cerques al web...).

L'activitat artística, eficaç contra la demència

Quatre anys després de l'inici de l'estudi, 121 persones van presentar un deteriorament cognitiu lleu. Els que feien (o havien fet) una activitat artística, en l'edat avançada i/o en la mitjana edat, van presentar un 73% menys de risc de desenvolupar deteriorament cognitiu lleu que els qui no les duien a terme; els que mantenien una vida social activa, un 55% menys; els que feien servir l'ordinador, un 53% menys, i els que feien algun ofici manual, un 45% menys.

L'opinió de l'expert

Tal com ha declarat la doctora Roberts: "La recerca que hem fet confirma que omplir la ment pot reduir el risc de mort de neurones o els blocs de construcció del cervell, estimular el creixement de neurones noves o fer servir neurones noves preservant el funcionament cognitiu en edats avançades", resumeix l'autora de l'estudi.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Neurology

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​