Inicia
SegurCaixa Adelas

El cafè és bo per al cor?

 

"Les persones que beuen de tres a cinc cafès al dia tenen menys risc de tenir les artèries obstruïdes, fet que redueix les probabilitats de patir un atac de cor". Aquest paràgraf i d'altres de semblants que s'han publicat a la premsa no fa gaire s'han escampat com una taca d'oli entre els addictes al cafè. Això no obstant, encara que el text s'ha extret d'un estudi real, les conclusions no són tan esperançadores per als consumidors de cafè com ho podria semblar d'entrada.

Sobre l'estudi

El treball, que s'ha publicat a la revista Heart, s'ha fet al Kangbuk Samsung Hospital de Seul, i hi han participat 25.000 dones i homes sudcoreans amb una mitjana d'edat de 41 anys i sense cap signe aparent de patir cap malaltia coronària. Els investigadors han analitzat la relació entre el fet de consumir cafè i el calci localitzat a les artèries coronàries, que s'ha mesurat a partir d'una tomografia computada (CT scan). Els resultats han revelat que les persones que consumeixen més cafè tenen uns nivells inferiors de calci a les artèries.

Limitacions de la investigació

Encara que el nombre de persones que han participat a l'estudi és molt elevat, la manera com s'han recopilat les dades no ha estat del tot correcta. Com que es tracta d'un estudi observacional, l'equip de científics ha confiat en què els participants recordessin les tasses de cafè que havien consumit en el passat, sense tenir en compte les pèrdues de memòria o els records esbiaixats que poguessin tenir. Els investigadors han procurat tenir present altres factors de risc (el tabaquisme, la dieta, l'exercici…), tot i que a la pràctica és impossible recollir amb exactitud tots aquests factors en un estudi. A més, encara que les dades confirmin una associació inversa entre el consum de cafè i els valors de calci coronari, aquesta relació està molt lluny d'establir una pauta fiable que determini el risc de patir o no una malaltia coronària.

El cafè, millor amb moderació

Tal com indiquen els mateixos investigadors en un informe, "Cal fer una investigació més profunda per poder confirmar aquests descobriments i establir les bases biològiques dels efectes preventius del cafè que hi pugui haver respecte d'una malaltia arterial coronària". A més, els autors han afirmat específicament que no recomanarien consumir cafè amb la finalitat de prevenir qualsevol malaltia cardíaca.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Revista Heart ​