Inicia
SegurCaixa Adelas

El canvi climàtic ens treu la son

 

Dormir bé és vital perquè l'organisme funcioni correctament. Això no obstant, avui dia gairebé un terç dels adults diuen que els costa dormir, fet que converteix la falta de son en un problema de salut pública. Dormir poc fa augmentar el risc de patir patologies greus, com ara malalties cardiovasculars, diabetis i obesitat. D'altra banda, perjudica el funcionament psicològic i cognitiu, ja que produeix alteracions emocionals i dificulta l'aprenentatge. Tant la temperatura corporal com la temperatura ambient influeixen de manera significativa en els patrons de son. Basant-nos en això, Nick Obradovich, estudiant de doctorat en ciències polítiques a la Universitat de Califòrnia de San Diego (Estats Units), ha dut a terme una recerca sobre les alteracions que pot provocar el canvi climàtic (associat a l'augment de les temperatures) sobre el son.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Per fer la recerca, Obradovich va analitzar les dades de 765.000 residents dels Estats Units entre els anys 2002 i 2011. Tots havien participat en una enquesta de salut pública (Behavioral Risk Factor Surveillance Survey), que havien dut a terme els Centres per a la Prevenció i el Control de Malalties (CDC, per les sigles en anglès). Les nits de son insuficient informades pels participants es van comparar amb les dades de temperatura dels Centres Nacionals d'Informació Ambiental de les mateixes nits. A més, Obradovich va combinar els efectes de les temperatures inusualment càlides sobre el son amb les projeccions del model climàtic.

 

La gent gran i les persones pobres, els més perjudicats

De l'anàlisi de les dades històriques s'arriba a la conclusió que hi ha un vincle demostrable entre les temperatures nocturnes atípicament altes i el son insuficient. Aquesta relació encara és més estreta durant els mesos d'estiu i entre gent gran i d'ingressos baixos. L'autor de la recerca indica que aquesta tendència a dormir poc com a conseqüència de l'augment de les temperatures es podria agreujar amb el pas dels anys, a causa del canvi climàtic.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?​

Science Advances​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin