Inicia
SegurCaixa Adelas

El càncer de mama no sempre es manifesta amb un bony

 

El bony al pit és el símptoma de càncer de mama més comú, però no és l'únic. Segons una recerca presentada a la Conferència sobre Càncer del National Cancer Research Institute (NCRI), celebrada a Liverpool, Regne Unit, una de cada sis dones (el 17 %) diagnosticades amb càncer de mama presenta un símptoma que no és un bony. Els investigadors del University College London (UCL), al Regne Unit, van explicar que, dins dels símptomes de càncer de mama, s'hi han d'incloure anomalies als mugrons o a la pell, secreció anormal, dolor al pit, ulceració, anomalies de forma i mama infectada o inflamada.


Com s'ha dut a terme l'estudi?

L'equip de recerca va examinar les dades de més de 2.300 dones diagnosticades de càncer de mama a Anglaterra els anys 2009-2010 de l'Auditoria Nacional de Diagnòstic del Càncer en Atenció Primària. Segons les dades, tot i que la majoria de dones buscaven ajuda ràpidament, les que presentaven símptomes diferents d'un bony a la mama retardaven més la visita al metge en comparació amb les que en tenien. Les dones que presentaven úlceres als pits, anomalies als mugrons, infecció o inflamació als pits, braços o aixelles inflamats i dolor a l'aixella tenien més possibilitats d'esperar més de tres mesos per buscar ajuda.


La informació és clau en la prevenció

Monica Koo, una de les autores de la recerca, ha declarat: "És fonamental que les dones siguin conscients que un bony no és l'únic símptoma de càncer de mama. Si estan preocupades per qualsevol anomalia als pits, el millor que poden fer és que el revisi el metge al més aviat possible. Diagnosticar el càncer aviat és clau per augmentar les possibilitats de supervivència. Les campanyes de conscienciació dels símptomes han de continuar posant de manifest els símptomes dels pits que no siguin el bony de mama", proposa. A més, Karen Kennedy, directora del NCRI, apunta: "Aquest estudi mostra que les dones estan retardant la visita al metge per símptomes de càncer de mama amb massa freqüència. Això es podria produir perquè, simplement, no saben que el càncer de mama es pot presentar de moltes maneres diferents, no només a través de la presència d'un bony. El diagnòstic precoç i el tractament primerenc són essencials amb una malaltia com el càncer de mama. Les campanyes de conscienciació necessiten augmentar la informació sobre tots els potencials símptomes del càncer de mama perquè la gent sàpiga detectar els senyals i quan cal anar al metge".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

National Cancer Research Institute (NCRI)​​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin