Inicia
SegurCaixa Adelas

El cervell tarda a adaptar-se després de les vacances

 

​Les vacances suposen un punt d'inflexió en la vida personal i laboral. La tornada a la rutina pot ser molt dura per a segons qui. Investigadors de la UNIR expliquen per què.


En paraules de Blanca Tejero, doctora en psicologia clínica i professora dels Graus de Mestre d'Educació Infantil i Primària de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR), "el canvi d'horari i el final de les vacances accentuen alteracions en el son i en l'estat anímic". D'acord amb les seves declaracions, el cervell necessita entre un i cinc dies per readaptar-se als horaris després dels canvis d'hora i de les vacances.

L'explicació: a l'hipotàlem

Segons la psicòloga, "aquest desajust es produeix per un canvi en els nivells d'hormones en l'hipotàlem, un rellotge biològic intern que adapta aquest procés. Detecta la quantitat de llum, indica els temps de relaxació, gana, set, necessitats fisiològiques, interpretació de motivacions, com també de sensació de plenitud. També regula la secreció de dues neurones: melatonina i serotonina. La melatonina s'encarrega d'iniciar i regular els processos de son i de vigília. La serotonina, en canvi, està implicada en l'estat anímic i la vitalitat de les persones".

Als nens i a la gent gran els costa més

Els més afectats per aquest canvi són els lactants, els menors de cinc anys i la gent gran, i els adults també experimenten canvis en l'estat d'ànim. "L'afectació més important es produeix en la gent gran perquè el seu cicle de son-vigília sol estar alterat i no disposa de sincronitzadors socials que faciliten que es puguin adaptar al canvi d'hora. Amb aquest canvi solen tenir un despertar precoç."

Procurar mantenir certes rutines

Dormir bé és un plaer, però també una necessitat per als éssers humans, perquè "per gaudir d'una bona salut és necessari tenir una pauta correcta de son", apunta Blanca Tejero. La doctora en psicologia aconsella seguir un horari més o menys estable, anar a dormir i llevar-se a la mateixa hora cada dia, fins i tot durant el cap de setmana, per regular el cos en tots els aspectes i mantenir sincronitzat el rellotge biològic.

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas. Apunta't als serveis de Prevenció i Plans de Cures​ que t'interessin.​​