Inicia
SegurCaixa Adelas

La cigarreta electrònica incita els adolescents a fumar tabac

 

Tot i que, en un principi, les cigarretes electròniques o "vapejadors" es van idear per ajudar els fumadors a deixar l'hàbit, cada vegada són més els estudis que demostren que aquests dispositius no només poden dificultar l'abandonament del tabac, sinó que poden incitar les persones (generalment joves) a iniciar-se en el consum. Dades provinents de l'Estudi de Salut d'Infants (CHS), que inclou enquestes periòdiques d'avaluació de conducta de fumar entre els escolars de graus 11 i 12 al sud de Califòrnia, confirmen que els vapejadors podrien ser la causa d'un repunt en el consum de tabac d'aquesta jove població.


El consum de tabac en frena la baixada i el vapeig augmenta

Segons els investigadors de l'Escola de Medicina Keck de la Universitat del Sud de Califòrnia (UCS), encarregats de conduir el CHS, tot i que el consum de cigarretes entre els adolescents havia baixat en les dues últimes dècades, la tendència ha patit un fre en els últims anys. El 1994, el 19,1 % dels estudiants de grau 12 van dir que fumaven; el 2004, els fumadors d'aquesta edat eren el 9 % i el 2014, el 7,8 %. Les seves dades més recents mostren, a més, que l'ús de cigarretes convencionals i cigarretes electròniques combinades ha augmentat entre els escolars des que es van introduir el 2007 els vapejadors als Estats Units. El 2014, el 13,7 % dels estudiants de grau 12 van dir que fumaven cigarretes convencionals i/o cigarretes electròniques, una freqüència només lleugerament menor que l'ús de cigarretes del 2001 (14,7 %) i molt més alta que la de consum de tabac del 2004 (9 %).


Vapejar augmenta el risc de fumar

Les dades suggereixen que molts adolescents s'inicien en el tabac a causa de les cigarretes electròniques. En paraules de l'autora principal de l'estudi, Jessica L. Barrington-Trimis, de l'USC, en un comunicat de premsa: "L'ús combinat de cigarretes electròniques i de cigarretes convencionals el 2014 va excedir més del que hauríem esperat si els adolescents estiguessin substituint simplement les cigarretes convencionals per cigarretes electròniques. Les dades suggereixen, almenys, que alguns dels adolescents que estan fent servir cigarretes electròniques no han fumat cigarretes convencionals". Els autors de l'estudi assenyalen, a més, que tot i que les cigarretes electròniques podrien tenir menys efectes adversos per a la salut que els convencionals, les conseqüències del consum a llarg termini no es coneixen perquè aquests productes han estat al mercat menys d'una dècada", van escriure.


Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Pediatrics​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​